Porsche se ozbiljnije širi na tržištu električnih bicikala

Nakon hrvatskog Greypa, Porsche je investirao u još jednog značajnog igrača s tržišta električnih bicikala, njemačku kompaniju Fazua koja proizvodi elektromotore za ovaj tip vozila

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. veljače 2022. u 13:07

Ne samo da su se drastično okrenuli prema električnim automobilima, pa im je Taycan u kratko vrijeme postao najprodavaniji model, nego su se ozbiljno uključili i u osvajanje tržišta električnih bicikala. Govorimo, dakako, o Porscheu, koji je prošloga tjedna preuzeo još jednu kompaniju iz ove domene. Nakon što su lani dogovorili preuzimanje većinskog vlasničkog udjela u hrvatskoj kompaniji Greyp, sada je njemačka kompanija preuzela i dio udjela u tvrtki Fazua, sa sjedištem u bavarskom mjestu Ottobrunn, jugoistočno od Münchena.

Fazua se bavi proizvodnjom pogonskih sustava za električne bicikle, a njihove elektromotore u svoje proizvode ugrađuje već 40-ak proizvođača e-bicikala. Njihovi sustavi jedinstveni su po tome što se elektromotor, zajedno s baterijom, može lako ukloniti s bicikla – što pak vlasnicima omogućava da bicikle koriste i bez pomoći elektromotora i baterija, ali i bez njihovog tereta, ako ga u nekom trenutku ne žele. Porsche je sada postao vlasnik 20%-tnog udjela u Fazui, s dogovorenom opcijom prema kojoj ima pravo prvokupa za još dionica, kako bi u budućnosti mogao postati i većinskim vlasnikom.

Fazuin integrirani sustav baterije i pogona
Fazuin integrirani sustav baterije i pogona

Prvi zajednički projekt Porschea i Fazue bit će razvoj, proizvodnja i distribucija buduće generacije visokokvalitetnih Porscheovih električnih bicikala. Drugi projekt fokusirat će se na tehnološka rješenja za brzorastuće tržište mikromobilnosti. Za ostvarenje ovih ciljeva partneri će pokrenuti dvije zasebne tvrtke, pojašnjeno je.

Porsche, spomenimo i to, ima i liniju električnih bicikala koje je lansirao na tržište pod svojim imenom. Porsche Digital također se bavi ovim područjem, odnosno razvojem platforme za digitalne usluge povezane s e-biciklima, što na tržite plasiraju pod markom Cyklær.