Rimac Automobili predstavili projekt novog Kampusa u Svetoj Nedelji

Rimac Kampus bit će njihovo novo sjedište, kapaciteta za 2.500 zaposlenih na lokaciji koja zauzima 200.000 četvornih metara zemljišta, samo 16 km udaljenoj od Zagreba

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 08:59

Rimac Automobili danas su predstavili projekt svog novog tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej. Rimac ovim projektom okupiti sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji u kompleks koji je dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD. Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije.

Nova lokacija nalazi se samo nekoliko kilometara od aktualnog sjedišta Rimac Automobila, u blizini Dvorca Kerestinec, i nalazi se na zemljištu od 200.000 m² dok će izgrađena površina doseći oko 100.000 m².

Kampus će biti otvoren za javnost

Izgled i dojam koji ostavlja novi kompleks rezultat su dugotrajnog promišljanja. Mate Rimac je želio da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter branda, već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem. Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika je poželjna i dobrodošla.

Govoreći o uzbudljivim planovima, izvršni direktor i osnivač kompanije, Mate Rimac je rekao: "Prije samo 10 godina Rimac Automobili bili su jedan čovjek u garaži. Od tada smo narasli na oko 1.000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom."

"S brzim rastom su dolazili i problemi sa prostorom koje smo 'krpali' s mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u preko 10 zgrada u 6 gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i suradnja između timova nam je od iznimne važnosti pa smo stoga odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila", dodao je Rimac.

Novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su "urbana močvara" i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Lokacija će imati i mnoge sadržaje koji će posjetiteljima i kupcima omogućiti da u posebnoj sobi pregledaju i izaberu specifikaciju svog Rimac automobila, a bit će tu i muzej i bar.

U sklopu posjeta lokaciji, posjetitelji će imati priliku i za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo za zaposlenike koji rade na određenom projektu.

Planirani su također i igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić uz kojeg je i livada sa domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

Marko Dabrović (3LHD) i Mate Rimac
Marko Dabrović (3LHD) i Mate Rimac

Prilagođen brzom rastu

S obzirom na brzi rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okruženjem.

Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti preko 2500 zaposlenika, što premašuje sadašnji broj zaposlenih za više od 100%. Stoga je lokacija podijeljena na dva različita područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, gdje će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala.

Tu će zgradu sa proizvodnim pogonom povezivati veliki ostakljeni restoran suptilno ugrađen u krajolik s pogledom na obje strane kampusa. Na jednom kraju bit će maloprodajni prostor i vrtić. S druge strane će biti recepcija i muzej. Nasuprot njima bit će proizvodna i testna postrojenja, koja obuhvaćaju dizajn i izradu prototipova. Straga će se nalaziti ulaz u srce lokacije, proizvodni pogon sa strojnom obradom, proizvodnjom kompozita, lakirnicom, proizvodnjom baterija i dijelova elektropogona, sklapanjem vozila i laboratorijem za kontrolu kvalitete.

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.