Rimac Automobilima velika investicija kineskog Camel Groupa

Ukupno 30 milijuna eura najveći azijski proizvođač baterija uložit će u Rimac Automobile i sestrinski Greyp Bikes

Sandro Vrbanus srijeda, 20. rujna 2017. u 10:54

Kineska kompanija Camel Group, najveći azijski proizvođač baterija, odlučio je uložiti ukupno 30 milijuna eura u Rimac Automobile i sestrinsku kompaniju Greyp Bikes, objavljeno je jučer. Investicija će biti podijeljena tako da će većina otići u proizvodnju automobila i povezanih tehnologija, dok će za razvoj i proizvodnju električnih bicikala biti odvojeno 3 milijuna eura. Najveća je ovo strana pojedinačna investicija u neki hrvatski tehnološki projekt ikada.

novi rimčev superautomobil stiže sljedeće godine

Rimčeve će kompanije iskoristiti ovu investiciju za lansiranje novih proizvoda, povećanje proizvodnih kapaciteta te globalno širenje. "Za razliku od mnogih kompanija u ovoj branši, mi imamo poslovni model koji funkcionira – profitabilni smo od 2012. i organski se udvostručujemo svake godine. Ova će nam investicija pomoći da ubrzamo rast, predstavimo nove proizvode i proširimo svoju prisutnost u svijetu. Dva ključna područja razvoja su izgradnja novog naprednog proizvodnog pogona za proizvodnu naših tehnologija i lansiranje nove generacije električnog superautomobila kojeg ćemo svijetu predstaviti sljedeće godine", izjavio je ovim povodom Mate Rimac.

Mate Rimac i Liu Changlai
Mate Rimac i Liu Changlai

"Za vrijeme brojnih posjeta Hrvatskoj i detaljnog pregleda poslovanja ostali smo impresionirani dubokom vertikalnom integracijom u Rimcu, razvojem i proizvodnjom svih ključnih dijelova vozila pod istim krovom. Također nas je impresioniralo što je ova mlada kompanija u tako konzervativnoj industriji kao što je automobilska zadobila povjerenje nekih od najvećih i najprestižnijih proizvođača", dodao je Liu Changlai, CEO Camel Groupa.

Camel Group inače zapošljava oko 6 tisuća ljudi a prošlogodišnji prihodi iznosili su im 1,1 milijardu američkih dolara.