Samsungova dobit u 2023. gotovo je sedam puta manja od one u 2022. godini

Samsungova operativna dobit za cijelu 2023. godinu iznosila je oko pet milijardi dolara, što je gotovo sedam puta manje od dobiti koju su ostvarili u 2022.

Matej Markovinović srijeda, 31. siječnja 2024. u 17:54
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Samsung je objavio svoje financijske rezultate za četvrti kvartal i cijelu 2023. godinu koji su, rekli bismo, pomalo razočaravajući. Ukupna prodaja je drugu godinu zaredom pala na godišnjoj razini, ovoga puta za čak 14 posto.

Operativna dobit za cijelu 2023. godinu iznosila je oko pet milijardi dolara, što je gotovo sedam puta manje od 32,58 milijardi dolara ostvarenih u godini prije toga. No, južnokorejski tehnološki gigant navodi da su prihodi i dobit u četvrtom kvartalu porasli u odnosu na treći kvartal, ponajviše zbog povećanja cijena i bolje prodaje zaslona.

„U prvom tromjesečju 2024. tvrtka će se usredotočiti na poboljšanje profitabilnosti povećanjem prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti. Poslovi s komponentama imaju za cilj zadovoljiti potražnju za naprednim proizvodima i onima koji su namijenjeni generativnoj umjetnoj inteligenciji, dok će Device eXperience (DX) Division ojačati značajke umjetne inteligencije u pametnim telefonima i drugim potrošačkim proizvodima“, navode iz Samsunga u priopćenju.

Potražnja na tržištu pametnih telefona blago je porasla u odnosu na prethodni kvartal, ali su godišnji rezultati i dalje pokazali pad od sedam posto, dok je profit smanjen za 20 posto. No, Samsung ostaje optimističan i prognozira da se značajnije poboljšanje u svim segmentima očekuje u drugoj polovici ove godine.

Cijelo financijsko izvješće dostupno je ovdje.