Nvidia na putu da postane najvrjednija kompanija na svijetu, već je ispred Alphabeta

Obavljeni odlični rezultati poslovanja, cijena dionica još primamljivija za ulagače, optimizmu nema kraja. Kako i ne bi kad se govori o rastu dobiti od 628 postotaka

Ivan Podnar četvrtak, 23. svibnja 2024. u 08:07
Sjedište kompanije Nvidia u Santa Clari, Kalifornia 📷 Autor: Coolcaesar
Sjedište kompanije Nvidia u Santa Clari, Kalifornia Autor: Coolcaesar

Jučer su objavljeni rezultati poslovanja Nvidije u proteklom tromjesečju i vijesti su više nego povoljne za sve ulagačke fondove, vlasnike dionica, ali i industriju umjetne inteligencije općenito. Već se počelo pomalo sumnjati da bi se rast industrije mogao zaustaviti, jer su očekivanja nakon toliko ulaganja enormna, a zapravo, nema jednako takvih profita. Bojazan je da je industrija dosegla plafon, da će stagnirati i da nema poticaja koji će je tjerati uzlazno. Medjutim, tu je Nvidia sa svojim optimističnim rezultatima i svi mogu odahnuti.

A tek kad stigne Blackwell?

Prihodi za tri mjeseca do kraja travnja iznosili su 26 milijardi dolara i premašila procjene analitičara od 24,7 milijardi dolara,. Gigantsko je povećanje na godišnjoj razini kad se usporede prethodna tromjesečja. Dobit i prihodi Nvidije skočili su za 628 posto, odnosno 268 posto u odnosu na usporediva razdoblja 2023. godine. 

Rezultati sugeriraju da Nvidiji ne smetaju ni konkurencija ni ograničenja prodaje prema Kini. Njihovi AI čipovi nove generacije, Blackwell, trebali bi stići krajem godine, što bi tvrtki moglo omogućiti još snažniju prodaju sljedeće godine.

Ispred Alphabeta, iza Applea i Microsofta

Potaknuta eksplozijom interesa za umjetnu inteligenciju, tvrtka iz Silicijske doline, susjed kompanije Apple, rekla je u svibnju prošle godine da očekuje da će njezina prodaja čipova stalno rasti, i to nezaustavljivo. Nisu pogriješili jer Nvidia je povećava prihode svakih nekoliko mjeseci. Još bolje, jučer su prognozirali da će prodaja za ovo tromjesečje rasti deset postotaka!

Nvidia je postala jedna od najvrjednijih kompanija u posljednjih nekoliko godina. Prema dostupnim današnjim podacima, njezina tržišna kapitalizacija iznosi impresivnih 2,3 bilijuna dolara, što je trenutno čini trećom najvrjednijom kompanijom na svjetskoj razini. Pretekla je Googleovu matičnu tvrtku Alphabet. Ispred nje su samo Apple i Microsoft. Ako tako nastavi, nema prepreke da zasjedne i na sam vrh.

Povoljnije dionice nakon "splita"

Dionice su odmah, po objavi, porasle za četiri posto i bit će zanimljivo pratit što će se dogoditi idućih dana zbog tzv. splita dionica. Nvidia je najavila da će provesti podjelu dionica deset naprama jedan, čime bi se cijena dionice „smanjila“ s oko 950 na 95 dolara. Kad se tako nešto dogodi, cijena dionice postaje privlačna i drugim, manjim ulagačima. Zadržava se ukupna vrijednost kompanije, ali se omogućujući investitorima i zaposlenicima povoljniju kupnju cijelih dionica.