U Zagrebu osnovan UBIKourt – arbitražno tijelo za rješavanje sporova vezanih za blockchain

Hrvatska Udruga za blockchain i kriptovalute osnovala je inovativno tijelo za rješavanje sporova unutar blockchain svijeta kriptozajednice

Sandro Vrbanus subota, 2. ožujka 2024. u 08:25

Hrvatska Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) predstavila je UBIKourt – inovativno tijelo za rješavanje sporova unutar blockchain svijeta. UBIKourt je osmišljen kako bi bio ključni korak prema stvaranju stabilnog i povjerljivog okvira za rješavanje sporova unutar blockchain i kriptozajednice. Sjedište arbitražnog tijela je u Zagrebu, no svi sporovi, kao i komunikacija vezana uz njih, odvijaju se u potpunosti online.

Kako UBIKourt Funkcionira

Proces apliciranja jednostavno se obavlja putem web stranice tog tijela. Prije pokretanja postupka potrebno je imati potpisan ugovor o arbitraži u kojem obje stranke daju suglasnost o dobrovoljnom ulasku u spor i izjavljuju da prihvaćaju konačnu odluku arbitražnog suda, bez obzira na prirodu dane odluke.

UBIKourt pruža sve potrebne resurse i infrastrukturu za arbitražu. Organizacija održava listu arbitara koji su stručnjaci u području blockchaina i DLT-a. Postupci se vode pred arbitrom ili vijećem od tri arbitra, ovisno o složenosti slučaja, koji nadziru učinkovito vođenje postupaka.

Arbitri UBIKourta. Trenutačno je otvoren i poziv za nove arbitre, pa se svi zainteresirani za tu poziciju mogu prijaviti putem službenog maila ubikourt@ubik.hr
Arbitri UBIKourta. Trenutačno je otvoren i poziv za nove arbitre, pa se svi zainteresirani za tu poziciju mogu prijaviti putem službenog maila ubikourt@ubik.hr

Kako bi se pokazala korisnost UBIKourta, prvi slučaj bit će otvoren za javnost i odrađen po principu pro bono. Za daljnje slučajeve bit će obračunata naknada za usluge UBIKourta, između ostalog i radi zaštite od spama, kako bi se spriječila zlouporaba cijelog procesa.

UBIKourt je osmišljen kako bi rješavao različite vrste sporova, uključujući:

  • Standardne sporove koji mogu, ali ne moraju, biti vezani uz blockchain sektor,
  • Sporove koji se odnose na kriptoimovinu i pametne ugovore,
  • Hitna pitanja bilo koje vrste,
  • Davanje pravnih mišljenja,
  • Prethodno rješenje za buduće potencijalne sporove,
  • Rješavanje sporova vezanih za nove tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju.

Umjesto tradicionalnih sudova

S obzirom na širok opseg vrsta sporova kojima se bavi, UBIKourt je ključni akter u stvaranju sigurnog i pouzdanog okvira za rješavanje postupaka unutar blockchain sektora. Njegova sposobnost da pruži stručnost i učinkovitost u ovom rastućem području osigurava da tvrtke i pojedinci koji se dobrovoljno javljaju na sud mogu razvijati svoje poslovanje i transakcije bez straha od dugotrajnih sporova.

Ivan Sumić (OD Matulić Sumić & partneri d.o.o.): "UBIKourt je osmišljen i pokrenut od strane grupe pravnika s dugogodišnjim iskustvom i prisustvom u blockchain sektoru kao odgovor na problem neadekvatnosti tradicionalnih sudova u rješavanju sporova vezanih za nove tehnologije. Cilj UBIKourta je međunarodno okupiti tehničke, pravne i financijske stručnjake i pružiti okvir unutar kojeg bi se učinkovito rješavali specifični sporovi vezani prvenstveno za blockchain tehnologiju koristeći puni potencijal tehnologije i povjerenje koje arbitri imaju unutar zajednice."