Kad piješ ne vozi: Volkswagen Touran i MiG 29 sudarili se u Ukrajini

U ukrajinskoj zračnoj bazi Vasiljkiv prošloga je tjedna jedan alkoholizirani časnik Ratnog zrakoplovstva svojim osobnim Volkswagenovim SUV-om naletio na borbeni avion i uništio i njega i automobil

Sandro Vrbanus utorak, 16. ožujka 2021. u 06:00

Zračna baza Vasiljkiv u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti bila je prošloga tjedna poprište vrlo neobične prometne nezgode. U njoj su sudjelovali sasvim obični cestovni Volkswagen Touran i – MiG 29. Detalji ovog incidenta procurili su na društvene mreže uz nekoliko loših fotografija snimljenih noću koje prenosimo uz tekst.

Pijani časnik napravio "totalku"

Nezgoda se dogodila 10. ožujka kada je neimenovani časnik Ratnog zrakoplovstva Ukrajine u alkoholiziranom stanju sjeo za upravljač svojeg osobnog SUV-a Volkswagen Touran i potom se zaletio – vjerojatno da ni sam ne zna kako – u stražnji dio MiGa 29. Borbeni zrakoplov ukrajinskog Ratnog zrakoplovstva u tom su trenutku djelatnici zračne baze teglili po manevarskoj stazi.

Putnički SUV zabio se u stražnji dio zrakoplova te mu uništio desni mlazni motor, značajno oštetio rep i vertikalne stabilizatore, a nakon sudara dodatno je izbio požar. Oba uključena vozila doživjela su stoga "totalku", automobil od naleta na prepreku, a avion od posljedičnog požara. Neslužbene informacije kažu kako će Ukrajinci u potpunosti otpisati ovaj zrakoplov, procijenjene vrijednosti oko 5 milijuna dolara.

U zrakoplovu nije bilo nikoga, tako da osim 47-godišnjeg vozača Tourana nitko nije ozlijeđen. Alkoholizirani je krivac za ovaj bizarni sudar pretrpio ozljede prsa i lica, ali nije bio u životnoj opasnosti. Ukrajinci su po incidentu pokrenuli dvije istrage, jednu u sklopu Ratnog zrakoplovstva te drugu kriminalističku, javljaju lokalni mediji.

Ukrajina trenutačno posjeduje oko 35 komada ovog tipa zrakoplova, a određeni dio flote repariran je i obnovljen 2017. godine. Među tada renoviranima bio je i ovaj primjerak, kojemu je sada presudio sudar s Volkswagenovim SUV-om.