Hardverska osobna zaštita od hakerskih napada na javnim bežičnim mrežama

WifiWall 5.0GHz štiti uređaje od poznatih man-in-the-middle napada u kojima hakeri pristupaju uređajima spojenima na besplatne otvorene Wi-Fi točke. Dostupan je putem Indiegogoa

Sandro Vrbanus subota, 3. kolovoza 2019. u 13:00

Spajanje na besplatne i otvorene javne pristupne Wi-Fi točke može biti opasno, jer se na njih isto tako mogu spojiti i oni s nečasnim namjerama, te – budući da komunikacija na takvim točkama nije zaštićena enkripcijom – doći do privatnih podataka. Ova vrsta napada obavlja se presretanjem komunikacije, tzv. man-in-the-middle, a može se spriječiti kriptiranjem ili pak korištenjem posebnog uređaja, poput ovog o kojem pišemo.

WifiWall - osobni hardverski vatrozid

Novi uređaj, sada dostupan putem Indiegogo crowdfunding kampanje, naziva se WifiWall 5.0GHz, a namijenjen je upravo otkrivanju sigurnosnih postavki javnih besplatnih Wi-Fi točki. WifiWall je potrebno nositi sa sobom, a sposoban je zaštititi istodobno do dva uređaja.

On će skenirati Wi-Fi mrežu i poslužit će kao firewall između osobnih uređaja i javne mreže. U slučaju kada otkrije neželjenu aktivnost odmah će prekinuti vezu kako napadač ne bi mogao doći do podataka na uređajima, a o sigurnosnoj će prijetnji izvijestiti korisnika putem ugrađenog ekrana ili s njime povezane mobilne aplikacije.

WifiWall je velik tek 6x3 centimetra i lako stane u džep, teži tek 30 grama i ima ugrađenu bateriju pa je u potpunosti mobilan. Njegovi autori već su prikupili traženi iznos na Indiegogou, a kampanja traje još mjesec dana. Početna cijena jednog zaštitnog uređaja je nešto manja od tisuću kuna, a nudi se i set od tri komada za oko 2.650 kuna.