Hi-tech naočale koje fokusiraju leće na bilo koju udaljenost

Izraelski startup Deep Optics na Kickstarter je lansirao svoju inovaciju, naočale s aktivnim lećama koje su u stanju promijeniti fokus i omogućiti vlasniku da gleda na blizinu ili daljinu kad god poželi

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. lipnja 2021. u 20:51

Osobe kojima za korekciju vida trebaju naočale često se nalaze u situaciji da im za gledanje na blizinu i daljinu trebaju različite naočale. Tomu se donekle može doskočiti korištenjem bifokalnih ili progresivnih leća, no one su ograničenog područja djelovanja, te mogu pokriti tek nekoliko razina dioptrije. Izraelski startup Deep Optics je, nakon više godine istraživanja i razvoja, na Kickstarter pustio svoje rješenje za probleme korekcije vida na bilo koju udaljenost – sunčane naočale 32°N, prve i jedine s aktivnim lećama.

Ove leće revolucionarne su u svijetu naočala jer su u stanju dinamički mijenjati fokus na bilo koju udaljenost koju korisnik poželi jasno pogledati. Fokus se mijenja pokretom prsta po ručici naočala, a samim time mijenja se i način rada leće: od čitanja knjige, gledanja u mobitel, do hodanja ulicom ili vožnje, ove naočale, navodno, mogu se koristiti bez problema. Kako aktivno fokusiranje nepomične leće funkcionira u praksi, možete vidjeti na priloženom demo videu.

A kako to zaista radi?

Tajna ovih naočala je u leći prekrivenoj slojem tekućeg kristala, poput onoga koji se koristi kod izrade LCD zaslona. No, u ovom slučaju pikseli unutar kristala se rotiraju tako da propuštaju svjetlost prema potrebi, odnosno fokusiraju ga u svakom pikselu, bez potrebe za promjenom geometrije leće.

Korisnik uz naočale treba i mobilnu aplikaciju putem koje će podesiti željene razine dioptrije (do +5) na kojima želi koristiti ove naočale. Nakon toga će se između ranije postavljenih načina rada prebacivati dodirom prsta. Dakako, naočale 32°N za rad trebaju i električnu energiju iz ugrađenih baterija, koju troše jedino dok su u načinu rada za čitanje (odnosno fokusirane na manju udaljenost). Ako se baterija isprazni, leće će se vratiti na fokus na veću udaljenost. Trajanje baterije trebalo bi biti oko jedan dan.

Izraelci su ovu tehnologiju patentirali, a putem Kickstartera naočale s aktivnim lećama moguće je nabaviti već za 229 dolara po early bird cijeni, dok će očekivana prodajna cijena nakon kampanje biti 449 dolara.