BFS 2020: nova era astronomije

Doc. dr. sc. Dario Hrupec održao je hard-core znanstveno predavanje o najmlađoj grani astronomije, onoj koje se bavi visokoenergijskim gama zračenjima

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. veljače 2020. u 20:36

Diljem svijeta niče mreža Čerenkovljevih teleskopa na obje hemisfere. Iduća se dva desetljeća cilja na astrofizičke top-teme: nastanak svemira, procese oko crnih rupa te prirodu tamne materije i tamne energije. Ovim teškim pitanjima moderne se znanosti na znanstveno orijenitranom Bug Future Showu bavio naš stalni suradnik doc. dr. sc. Dario Hrupec.

Dr. Hrupec suradnik je na izradi jednog od novih Čerenkovljevih teleskopa, čiji je zadatak hvatanje tzv. Čerenkovljeve svjetlosti. Riječ je o svjetlosti koja nosi oko 10 bilijuna puta više energije od fotona vidljive svjetlosti. Ona nastaje u ekstremnim kozmičkim događajima i uvjetima u svemiru, a njihovim promatranjem možemo otkriti mnoge do sada nevidljive detalje svemira.

Gama čestice koje udaraju u Zemljinu atmosferu stvara "pljusak" novih sekundarnih čestica, koje do teleskopa na Zemlji stižu brzinom većom od brzine kretanja svjetlosti kroz zrak. Takvo, Čerenkovljevo zračenje, moći će snimiti ovi novi teleskopi i iz njega rekonstruirati podatke o izvornim gama zrakama.

Ovakvim se promatranjem već desetak godina bave teleskopi MAGIC, a u narednih 20 godina ulogu će preuzeti novi CTA teleskopi. Zadak im je istražiti najranije faze nastanka svemira, dati odgovore na otvorena pitanja oko crnih rupa, ali i pokušati istražiti prirodu najvećih misterija današnje astrofizike – tamne materije i tamne energije.

Sve ovo proizvod je neraskidive veze znanstvenog i tehnološkog napretka, a zbog njihove povratne veze znanstveni napredak događa se eksponencijalno. Izazov je sada u tome da se ljudsko shvaćanje i snalaženje u novim tehnologijama i znanstvenim spoznajama svojim napretkom približe tom napretku – prije svega fokus treba biti na podučavanju javnosti o znanstvenim metodama i potrebi za propitkivanjem dosadašnjih saznanja.