Extreme E – ekološke offroad utrke moćnih električnih SUV-ova istih specifikacija

Nova trkaća serija inovativnih električnih terenaca stavljat će najveći naglasak na očuvanje okoliša te na atraktivne i uzbudljive utrkivanje. Najavljeno je prvih pet utrka koje će činiti sezonu 2021. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 28. listopada 2020. u 06:00

Danas je predstavljena nova serija offroad utrka električnih vozila, a prema onome što smo vidjeli u najavi bit će riječ o vrlo atraktivnom i uzbudljivom novom vidu utrkivanja na struju. U nastupnoj sezoni 2021. Extreme E Global Series dovest će utrke električnih SUV-ova, organizirane od okriljem FIA-e, u neke od najudaljenijih krajeva planeta kako bi istaknuli važnost izazova s kojima se suočavaju različiti ekosustavi zbog klimatskih promjena. Istodobno će ove utrke prikazivati i performanse potpuno električnih terenaca u ekstremnim i vrlo zahtjevnim uvjetima te služiti kao poligon za ispitivanje novih tehnologija.

Elektrifikacija i održivost

Kako bi ekološki ciljevi bili dodatno naglašeni, sva vozila i oprema svijetom će biti prevoženi jednim posebnim putničko-teretnim brodom. Cilj organizatora je imati ugljično negativno poslovanje, odnosno da cijela serija ima neto pozitivan utjecaj na klimu. Za izvor energije koristit će se vodikove gorivne ćelije, s vodikom proizvedenim na samom mjestu gdje se utrke održavaju, i to na ekološke načine. Jedini nusproizvod cijele trkaće serije bit će – voda, koja će se također naknadno iskorištavati.

Na utrkama neće biti gledatelja, a kako bi se dodatno smanjio utjecaj na okoliš na stazama će biti prisutan minimalan broj ljudi iz pratećeg osoblja. Sve ostalo bit će pokriveno digitalno i na daljinu, uz atraktivne prijenose uživo u kojima će moći uživati gledatelji iz cijelog svijeta.

Žene i muškarci ravnopravni

Ova trkaća serija je posebna i po tome što će se izravno i potpuno ravnopravno natjecati vozačice i vozači. Svi automobili imat će iste specifikacije (vidi okvir), a utrkivat će se u pet područja najviše zahvaćenih klimatskim promjenama, kako bi se dodatno skrenula pozornost na globalnu ekološku i klimatološku krizu.

Utrke će se održavati od pustinja Saudijske Arabije i Senegala, preko glečera Grenlanda, prašume Amazone u Južnoj Americi pa do Patagonije. Sve započinje u ožujku i završava u prosincu sljedeće godine, prema danas objavljenom kalendaru. Svaki tim imat će po vozačicu i vozača. Među njima bit će imena poznata iz svijeta automobilizma, no sva još nisu otkrivena.

Opet Rosberg protiv Hamiltona

Kad je riječ o timovima, tu su X44 (čiji je suosnivač Lewis Hamilton), ABT, Andretti United, Ganassi Racing, HWA, QEV, Rosberg Xtreme Racing (osnivača Nice Rosberga), TECHEETAH i Veloce (čiji član je i genijalni dizajner bolida Formule 1 Adrian Newey).

Format utrka bit će kratak i dinamičan, a u dvodnevnom programu održat će se dva kruga kvalifikacija, dva polufinala i finale. Svaka utrka sadržavat će po dva kruga po stazi dugoj oko 16 kilometara, od kojih će jednog voziti vozačica a drugog vozač. Utrke će biti izravni okršaji po 4 vozila, a pobjednik će se određivati po poziciji na kojoj je pojedini tim završavao, a ne po ostvarenom vremenu.

Pripremaju se i drugi uzbudljivi dodaci utrkivanju, pa će tako tim koji ostvari najveći skok automobilom prvog dana dobiti dodatni "boost" snage koji će moći iskoristiti po potrebi i bonus bodove, a određene pogodnosti dobivat će i timovi koji će imati najveću podršku navijača online.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi