HAKOM smijenio dosadašnjeg i raspisao natječaj za novog ravnatelja

Nakon tek nešto više od godine dana Mario Weber odlazi s mjesta ravnatelja HAKOM-a, a ova agencija postavila je vršitelja te dužnosti i raspisala natječaj za novu čelnu osobu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. srpnja 2018. u 19:59

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) danas je raspisala javni natječaj za imenovanje svojeg novog ravnatelja, na razdoblje od četiri godine. Ova vijest donekle iznenađuje ako znamo da je prošloga svibnja na mjesto ravnatelja po drugi puta bio izabran Mario Weber, i to također na razdoblje od četiri godine.

Međutim, protiv Webera i predsjednika vijeća HAKOM-a Dražena Lučića je posljednjih nekoliko godina vođen sudski spor jer su zabranjivali rad sindikata u toj državnoj agenciji. 2015. godine prvostupanjski je sud donio osuđujuću presudu, koja je sada i potvrđena na višem sudu. Pravomoćnošću ove presude je, dana 30. travnja ove godine, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) HAKOM-u dostavio zahtjev za razrješenjem Webera s mjesta ravnatelja.

Vijeće HAKOM-a provelo je sve propisane postupke i pribavilo očitovanja kako mr. sc. Maria Webera tako i SDLSN-a, te je u konačnici 19. lipnja na svojoj sjednici prihvatilo odluku o Weberovom razrješenju. HAKOM odluku obrazlaže činjenicom da Ustav RH propisuje slobodu sindikalnog udruživanja, koju je Weber, prema presudi, onemogućio. Samim time je svojim radom i ponašanjem doveo u pitanje i ugled Agencije – što je rezultiralo njegovom smjenom prije isteka mandata na koji je bio imenovan.

Na istoj sjednici Vijeća, 19. lipnja, mr. sc. Miran Gosta imenovan je vršiteljem dužnosti ravnatelja HAKOM-a. Gosta je u Zavodu za telekomunikacije i HAKOM-u zaposlen od 2003. godine.

Danas objavljeni natječaj za imenovanje novog ravnatelja bit će otvoren 15 dana, u kojem roku se zaprimaju prijave, a o rezultatima će iz Agencije izvijestiti u roku od 45 dana nakon isteka tog roka.