Hrvatski satelit na Muskovoj raketi-nosaču od veljače u akciji

Danas je u prostorijama Zagrebačkog velesajma predstavljen prvi hrvatski satelit prikladnog imena CroCube koji će u veljači iduće godine u sklopu leta Transporter-10 s Floride biti lansiran u orbitu

Drago Galić petak, 10. studenog 2023. u 16:12

Danas je u prostorijama ZICER-a (Zagrebačkog inovacijskog centra) na Velesajmu (ne najsretnije odabrana lokacija konferencije s obzirom na gužve zbog Interlibera) predstavljen projekt CroCube – prvi hrvatski satelit koji bi u Zemljinu orbitu treba krenuti u veljači iduće godine na Muskovoj raketi-nosaču u sklopu leta Transporter-10.

Jedan od govornika na predstavljanju bio je i Ante Radonić, čuveni domaći popularizator astronomije i znanosti, te Bugov autor
Jedan od govornika na predstavljanju bio je i Ante Radonić, čuveni domaći popularizator astronomije i znanosti, te Bugov autor

Radi se o tzv. cube satelitu tipiziranih dimenzija i mase koji je zahvalan za proizvodnju i u sklopu nedržavnih organizacija i van država koje imaju razvijene svemirske programe. Ideja je orijentirana ka korištenju postojećih, lako dostupnih komponenti čime su troškovi izrade ovakvog satelita bitno manji od troškova izrade posebnih namjenskih i nestandardnih satelita.

U slučaju CroCubea, satelit sadrži šest modula unutar zadane strukture, a to su glavno računalo, napajanje, sustava orijentacije i stabilizacije, kamere i možda najvažniji modul AstroTron 1000 hrvatskog PulsarLabsa s tri povezana mikrokontrolera u jednoj cjelini.

Glavno računalo CroCubea
Glavno računalo CroCubea

Na koncu, šesti modul je sustav komunikacije sa Zemljom koristi koji UHF/VHF vezu za slanje i primanje poruka koji se dijele u standardne servisne informacije („housekeeping“ – informacije o stanju sustava satelita) te slanje podataka (slika) s ugrađene kamere koja će snimati Zemljinu površinu s prosječne visine od 550 kilometara.

Shematski prikaz PulsarLabovog modula AstroTron 1000
Shematski prikaz PulsarLabovog modula AstroTron 1000

Za radioamatere i astronome (radioamatere) na službenim stranicama trebale bi se nalaziti i upute kako uhvatiti radiosignal CroCubea, ali za sada link još ne radi.

Prema riječima voditeljice misije Daniele Jović, misija je rezultat predanosti i suradnje lokalnih stručnjaka, partnera iz Hrvatske i svijetate predstavlja korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Sastavljanje i registracija i pripreme za lansiranje pokazuju da ovdje u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima.

Usput, na predstavljanju smo saznali i da je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja nema barem jedan svoj satelit u svemiru.