Prvi hrvatski satelit prošao posljednje pripreme prije lansiranja

Prvi hrvatski satelit CroCube uspješno je integriran i spreman za svoj put u svemir, objavili su njegovi tvorci. Sada putuje u SAD, gdje će ga SpaceX smjestiti na raketu Falcon 9 i lansirati vjerojatno u lipnju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. travnja 2024. u 23:06

"Hrvatska leti u svemir" – takvu su pozitivnu povratnu informaciju voditelji misije CroCube dobili prošloga tjedna iz Exolaunchovog laboratorija u Berlinu. Prvi hrvatski satelit tamo je, naime, uspješno integriran i pripremljen za svoj put u Zemljinu orbitu.

Lansiranje u lipnju

Integracija se odvijala pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio). Svaki detalj morao je biti savršen i potpuno usklađen sa strogim uvjetima, koje postavljaju SpaceX i Exolaunch. Proces integracije uključuje finalne pripreme satelita, posljednje punjenje baterija, pedantno čišćenje od čestica prašine i smještanje u deployer, odnosno kutiju iz koje će sateliti mehaničkom oprugom biti izbačeni u svemir i započeti svoju misiju.

Volonteri projekta učinili su do sada sve što je bilo potrebno, zadovoljili su stroge standarde i otklonili sve prepreke za lansiranje. Sljedeća je postaja CroCubea SAD, gdje će ga SpaceX smjestiti na raketu-nosač Falcon 9. Lansiranje će biti obavljeno u sklopu misije Transporter 11 iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji. Trenutačni plan kaže da je misija na rasporedu za lansiranje u drugom kvartalu ove godine, odnosno tijekom lipnja.