Najavljena nova jeftina Tesla “narodski auto” za 25.000 USD

U Tesli su sinoć održali drive-in skupštinu dioničara i dugo najavljivani "Battery Day" koji je trebao otkriti novu revoluciju u baterijskoj tehnologiji. No, Musk je ponovno isporučio manje od najavljenoga

Sandro Vrbanus srijeda, 23. rujna 2020. u 14:49

Sinoć je u kalifornijskom Fremontu ispred Tesline tvornice održana prva drive-in skupština dioničara ove kompanije, što je bilo povezano s nekoliko mjeseci najavljivanim događanjem "Battery Day". Iz naziva je bilo jasno da će riječi biti o baterijama, a Elon Musk je, kako to već običava činiti, najavljivao mnogo revolucionarnih tehnologija koje će promijeniti način proizvodnje i sniziti cijene električnih automobila. No, po završetku trosatnog događanja vrijednost dionice Tesle pala je za preko 10% – što je možda i najbolji pokazatelj da su ulagači razočarani velikim najavama koje nisu ostvarene.

Jeftinije i jače baterije

U domeni baterija Musk je najavio nove, tzv. "tabless" baterijske ćelije oznake 4860 koje bi trebale povećati snagu (6X) i domet automobila (16%). Tesla će ih proizvoditi u svojim pogonima, pa će im cijena biti značajno niža od postojećih Panasonicovih baterija. Ove baterije trebale bi se pojaviti u vozilima tek kroz dvije godine, a u nekom neodređenom budućem roku trebale bi biti izrađene i bez kobalta.

Još jednom jeftina Tesla

Musk je kazao kako će nove baterije biti namijenjene prije svega njihovim velikim vozilima kao što su kamion Semi ili Cybertruck, ali će omogućiti i izradu najjeftinijeg "električnog automobila za mase". Ovo je već najmanje treći puta da ovakva najava stiže iz Tesle – ovoga puta ciljana cijena postavljena je na 25.000 dolara.

Takav automobil već je navodno u razvoju, trebao bi imati autonomiju razine 4 ili 5, a na tržište će, ako ćemo vjerovati najavama, tek kroz tri godine. O njegovom tipu, veličini, nazivu, ili drugim karakteristikama osim cijene i autonomije nije bilo govora.

Plaid Model S

Najkonkretnija najava sinoćnjeg događanja je novi Model S u varijanti Plaid, korak iznad do sada najsnažnijeg Ludicrous modela. Isti se već sada može konfigurirati i naručiti na Teslinim stranicama, a isporuke će započeti krajem sljedeće godine.

Ovaj model bit će daleko najsnažniji Model S ikada te s najboljim ubrzanjem jednog serijskog automobila u povijesti. Ono će biti za 0-100 km/h ispod 2 sekunde, četvrt milje prelazit će za manje od 9 sekundi. Najviša brzina Plaid Modela S će preko 320 km/h, a domet s jednim punjenjem preko 840 kilometara. Sve to omogućit će tri elektromotora ukupne snage preko 1.100 KS s pogonom na sva četiri kotača. Početna cijena ovog modela je 140.000 američkih dolara, a uz dodatne opcije i Autopilot vrlo lako se penje i preko 155.000 dolara.

Za najveće fanove Tesle ovaj model predstavlja vrh ponude i potvrdu dominacije u segmentu električnih automobila već sada, dok su investitori donekle razočarani najavama baterijskih tehnologija i jeftinih Tesli – za koje se rokovi pomjeraju iz godine u godinu.