Najskuplja videoigra na svijetu je Super Mario Bros. iz 1987.

Vrlo raritetni primjerak igre Super Mario Bros. za konzolu NES prodan je ovoga tjedna na dražbi aukcijske kuće Heritage Auctions za čak 114.000 dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. srpnja 2020. u 07:00

Potpuno očuvan i neotvoren primjerak igre Super Mario Bros. izrađene za konzolu NES (Nintendo Entertainment System) krajem 80-ih godina prošlog stoljeća postao je ovoga petka najskuplji individualni primjerak jedne videoigre ikada. Aukcijska kuća Heritage Auctions na dražbi je za njega dobila čak 114.000 američkih dolara, koji su (kad se oduzme provizija) završili u rukama anonimnog prodavača.

Ovaj primjerak igre proizveden je sredinom 1987. godine, a prodavač je naveo kako ga je sasvim slučajno pronašao u savršenom stanju. Upravo to je od specijalizirane certifikacijske kuće Wata Games ovoj igri osiguralo ocjenu kvalitete 9,4 A+, odnosno opisana je kao gotovo netaknuta. Dodatno, riječ je o vrlo ranom primjerku koji je dolazio u kartonskoj ambalaži, kakva je korištena samo u ranom lansiranju igara na američkom tržištu. Kasniji primjerci dolazili su u plastičnoj kutiji i danas nisu toliko vrijedni.

Kako je prošli sličan primjer Super Maria, ocjene 8,0 A, bio prodan za 40.200 dolara, i prodavatelj i aukcijska kuća očekivali su vrlo visoke ponude, što se u konačnici i ostvarilo. Uzevši u obzir stanje, seriju i godinu ove igre, jasno je da se radi o raritetnom kolekcionarskom primjerku, koji će sada završiti u rukama nepoznatog, ali očito imućnog, kupca.

Prodavatelj nije bio kolekcionar, već je igru sasvim slučajno pronašao – vrlo vjerojatno ju je netko prije više od 30 godina kupio i zaboravio, srećom na mjestu gdje u međuvremenu nije uništena.