Objavljena Europska prijestolnica inovacija u 2023. - Lisabon i Linköping dobitnici nagrada iCapital

Europska komisija danas je otkrila dobitnike nagrada Europske prijestolnice inovacija (iCapital), a glavne nagrade pripale su gradovima Lisabonu i Linköpingu

Bug.hr utorak, 28. studenog 2023. u 10:01

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade dodijelila je nagrade u Marseilleu tijekom svečanosti čiji je suorganizator bio Aix-Marseille Provence Métropole, pobjednik iCapitala 2022. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnici iz pobjedničkih gradova, zastupnici u Europskom parlamentu, gradonačelnik Haarlema (dobitnik u kategoriji Europskog grada s rastom inovacija u 2022.) i dionici inovacija iz Francuske i različitih afričkih zemalja.

Iliana Ivanova izjavila je: "Čestitam Lisabonu i Linköpingu! To su svijetli primjeri načina na koji gradovi mogu koristiti inovacije za preoblikovanje urbanog krajolika, rješavanje demografskih i gospodarskih izazova i rad u korist svojih stanovnika. Ali također pozdravljam sve finaliste. Inovacijama stvaraju bolju budućnost za ljude."

Ovaj događaj bio je dio otvaranja inovacijskog tjedna Aix Marseille Provence Metropole (AMP), a uključivao je konferenciju "Share the future" i dodjelu nagrada za "Prix des possibles", koju je organizirao AMP, a potaknut je iCapital nagradama, za podršku lokalnim inovatorima. Stručnjaci i kreatori politika imali su priliku raspravljati o proizvodnji energije budućnosti, zaštiti vodnih resursa, potpori inovatorima i stvaranju održivog mediteranskog grada.

Ovaj tjedan inovacija nastavit će se proslavom dolina u nastajanju. Pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ovo je najveći sastanak na vrhu novoosnovanih poduzeća i inovacijskih ekosustava EU-a i Afrike.

Ukupan poredak dobitnika nagrada je sljedeći:

Kategorija Europske prijestolnice inovacija:

  • Lisabon (Portugal) - pobjednik
  • Varšava (Poljska) – 2.
  • Lavov (Ukrajina) – 3.

Kategorija Europskog grada s rastom inovacija:

  • Linköping (Švedska) - pobjednik
  • Padova (Italija) – 2.
  • Cork (Irska) – 3.

Više informacija

Uz potporu Europskog vijeća za inovacije (EIC) u okviru Obzora Europa, ovo je deveto izdanje prestižne nagrade Europske prijestolnice inovacija, poznate i kao iCapital.

U okviru iCapitala EU prepoznaje gradove s uključivim inovacijskim ekosustavima. Nagrada identificira gradove koji povezuju građane s akademskom zajednicom, poduzećima i javnim sektorom kako bi uspješno pretočili rezultate u poboljšanu dobrobit društva, istovremeno potičući nove inovacije.

Godine 2023. nagrade Europske prijestolnice inovacija sadržavale su dvije kategorije:

  • Kategorija Europske prijestolnice inovacija koja se odnosi na gradove s najmanje 250 000 stanovnika i nagrađuje pobjednika s 1 000 000 EUR i dva drugoplasirana s po 100 000 EUR.
  • Kategorija Europskog grada s rastom inovacija koja je usmjerena na gradove s 50 000 do 249 999 stanovnika i nagrađuje pobjednika s 500 000 EUR i dva drugoplasirana s po 50 000 EUR.

Nagrada je prvi put dodijeljena 2014. godine. Dosadašnji pobjednici su Barcelona (2014.), Amsterdam (2016.), Pariz (2017.), Atena (2018.), Nantes (2019.), Leuven (2020.), Dortmund (2021.) i Aix-Marseille Provence Metropole (2022.) kao Europske prijestolnice inovacija. Dosadašnji pobjednici u kategoriji Europskog grada s rastom inovacija uključuju Vantaa (2021.) i Haarlem (2022.).

iCapital jedna je od pet nagrada EIC-a dodijeljenih u okviru Obzora Europa, okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Nagrada je otvorena za gradove iz svih država članica EU-a i zemalja povezanih s programom Obzor Europa, a njome upravljaju Europsko vijeće za inovacije i Izvršna agencija za MSP-ove, Pobjednici se biraju na temelju procjene koju provode dva žirija neovisnih stručnjaka.

Sljedeći poziv za prijavu bit će objavljen u veljači 2024.

Za više informacija

Nagrade Europske prijestolnice inovacija (iCapital) 2023.: pobjednici