Proizvodnja iPhonea u Indiji stala zbog sukoba s Kinom

Foxconnova postrojenja u Indiji prekinula su proizvodnju iPhonea zbog prekinute opskrbe iz Kine, što je pak rezultat nedavno pograničnog sukoba Kine i Indije

Matija Pavlić ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u 03:00

Tvrtka iz Cupertina već neko vrijeme proizvodi određen broj iPhonea izvan Kine, u pogonima u Indiji (točnije proizvodi ih njihov partner, tvrtka Foxconn). Nedavni pogranični sukob između ove dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu utjecao je i na proces proizvodnje iPhonea u Indiji.

Prvo su indijske vlasti zabranile 59 kineskih aplikacija, a potom i uvoz materijala te komponenti za indijske tvrtke pa tako Foxconn kao Appleov partner ne može dobiti potrebne komponente za proizvodnju iPhonea u svojim indijskim postrojenjima. Trenutačno je oko 150 pošiljki s potrebnim materijalima i komponentama za Foxconn stopirano te pohranjeno u luci Chennai (poznatoj i po starom imenu Madras).

Tim povodom lobisti američkih tvrtki uputili su službeni protest o tom pitanju indijskom ministru za trgovinu. Uz ograničenja što se tiče uvoza iz Kine uvedena su i razna ograničenja što se tiče poslovanja kineskih tvrtki u Indiji.