Treće izdanje znanstvenog skupa Solid-State Science & Research održat će se online

SCIRES je započet 2017. godine od znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku, te Fizičkog i Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu kao interdisciplinarni forum za znanstvenike koji se bave bilo kojim fenomenom čvrstog stanja u fizici i kemiji, teorijskih istraživanja, geologijom, kemijskim inženjeringom i zelenom kemijom, sve do materijala i primjene u industrijskim procesima

Bug.hr petak, 28. svibnja 2021. u 21:54

U lipnju 2021. godine se održava treće izdanje po mnogočemu jedinstvenog interdisciplinarnog međunarodnog znanstvenog skupa Solid-State Science & Research“ (SCIRES) u organizaciji nekoliko vodećih hrvatskih znanstvenih institucija. Zbog trenutne epidemiološke situacije ovo izdanje skupa će biti održano online, ali organizatori pokušavaju održati karakter skupa, te su i ove godine osigurali predavanja eminentnih svjetskih znanstvenika i postersku prezentaciju za mlade znanstvenike.  

SCIRES je započet 2017. godine od znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku, te Fizičkog i Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu kao interdisciplinarni forum za znanstvenike koji se bave bilo kojim fenomenom čvrstog stanja u fizici i kemiji, teorijskih istraživanja, geologijom, kemijskim inženjeringom i zelenom kemijom, sve do materijala i primjene u industrijskim procesima.

U današnje vrijeme, kad znanstveni skupovi idu u specijalizaciju i vrlo uske tematske jedinice, zahtijevaju visoke iznose kotizacije  za registraciju (više stotina eura) i često uključuju niz istovremenih predavanja u različitim predavaonicama, SCIRES je preuzeo potpuno drugačiji koncept. Kotizacija je minimalna da svima omogući sudjelovanje; teme su vrlo široke, a sva predavanja se održavaju u jednoj predavaonici pred znanstvenicima iz različitih područja da bi se omogućile rasprave znanstvenika s vrlo različitim iskustvima i pristupima  istraživanju. Nije stoga čudno da je u dva prethodna izdanja skup privukao gotovo 300 znanstvenika iz dvadesetak zemalja svijeta.

dr. sc. Laszlo Forra (EPFL Lausanne)
dr. sc. Laszlo Forra (EPFL Lausanne)

 „Ovaj skup je zamišljen od grupe prijatelja kao želja da upoznamo naše kolege, naročito one koji se potencijalno bave sličnom problematikom, ali iz drugog kuta. Željeli smo stvoriti mjesto na kojem bi se mogli upoznati, razmijeniti ideje i krenuti potencijalno u umrežavanje i nove suradnje, te kroz minimalne kotizacije omogućiti i grupama koje su slabije financirane da dobiju priliku i pokažu svoja istraživanja. Skup smo održavali na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu, koji su nam velikodušno ustupili prostore, a ove godine zbog pandemije smo bili prisiljeni skup održati online, ali smo zato mogli ukinuti kotizaciju i tako omogućiti mladim znanstvenicima i studentima da sudjeluju.

Već prve godine, unatoč svojevrsnom gerilskom pristupu i potpunom izostanku financiranja, je skup privukao interes svjetske znanstvene zajednice, a na skupu smo imali priliku poslušati predavanja naših znanstvenih uzora, primjerice prof. dr. sc. Stuarta Jamesa (Queens University u Belfastu, prof. dr. sc. Laszlo Forra (EPFL Lausanne) i mnogih drugih, te istaknutih hrvatskih znanstvenika poput prof. dr. sc. Slavena Garaja (National University Singapur), prof. dr. sc. Tomislava Friščića (McGill University, Montreal, Kanada),  prof. dr. sc. Silvije Gradečak (MIT, SAD)  i drugih.

Skup pruža priliku znanstvenicima da predstave svoj rad pred vrlo raznolikom publikom i kroz diskusiju dobiju nove uvide u svoja istraživanja, a posebno je okrenut prema mladim istraživačima kroz osigurana mjesta za prezentaciju i mnoge nagrade. Posterske sekcije su ovih godina privukle ravnatelje i pročelnike svih institucija uključenih u organizaciju, a rasprava i druženje protegnuli su ponekad i do kasno u noć. Sretan sam da mogu reći da su se mnoge suradnje i mentorstva ugovorili upravo tijekom skupa.

Također, mladi znanstvenici su uključeni u organizaciju i provođenje skupa. Na taj način stječu organizacijsko iskustvo, a SCIRES niti jedne godine bez njih ne bi bio moguć. Nadamo se samo da ćemo se u idućem izdanju, 2023. godine, moći opet okupiti uživo.“ – istaknuo je dr. sc. Krunoslav Užarević, predsjednik Organizacijskog odbora SCIRES skupa.

Ove godine je skup premješten online, te su već potvrđena predavanja koja će održati velika svjetska znanstvena imena poput prof. dr. sc. Omara Farhe (Northwestern University, Evanston, SAD), jednog od vodećih znanstvenika u području poroznih funkcionalnih materijala, materijala za pohranu energije, ili prof. dr. sc. Gautama Desirajua (Indian Institute of Science Bangalore, Indija), koji je dao izuzetan doprinos razvoju kristalnog inženjeringa i supramolekulske kemije.

Međunarodni organizacijski odbor se brine za odabir i kvalitetu prezentacija, a na ovogodišnje izdanje SCIRES-a se već prijavilo preko 300 sudionika iz cijelog svijeta.