Britanska vojska testira naoružani dron za zatvorene prostore

Pri upadima u objekte vojsci bi uskoro od pomoći mogla biti bespilotna daljinski navođena i naoružana letjelica promjera jednog metra, sa šest rotora, koja može letjeti i pucati

Sandro Vrbanus utorak, 6. listopada 2020. u 06:00

Britanska vojska, kako javlja londonski Times, testira novu naprednu multirotorsku bespilotnu letjelicu razvijenu posebno za letenje u zatvorenim prostorima. Testni dron sa šest rotora naziva se i9, a izrađen je nakon što su dizajneri razriješili probleme s turbulencijama koje se odbijaju od zidova u manjim prostorima, pa tako ovaj koncept može bez problema letjeti – i pucati – i u manjim prostorijama. Namjena mu je da bude od pomoći vojnicima pri upadima u neprijateljske objekte.

Dron i9 promjera je oko jednog metra, a na sebi nosi kameru s AI sustavom računalnog vida, ali i ono vojnicima najvažnije, dvije stabilizirane strojnice. Letjelica može samostalno navigirati po zatvorenim prostorima, izbjegavati prepreke, umjetnom inteligencijom locirati i identificirati potencijalne mete, no odluku o otvaranju vatre mora donijeti njezin pilot, odnosno osoba zadužena za daljinsko upravljanje.

Namjera vojske je pomoću ovog drona smanjiti rizik koji na sebe preuzimaju vojnici pri "čišćenju" kuća i zgrada u bliskom ratovanju. Ideja je da oni prvo razvale vrata i potom, umjesto da sami uđu u prostoriju, u nju prvo pošalju ovu bespilotnu letjelicu.

Britansko ministarstvo obrane već navodno razgovara s predstavnicima tehnološke industrije i proizvođačima dronova o razvoju nove generacije letjelica koja bi bila izrađena na temelju koncepta i9.