Kanye West preuzima konzervativnu društvenu mrežu Parler

Osim Elona Muska koji želi preuzeti Twitter, još jedan kontroverzni poduzetnik i javno lice želi imati svoju društvenu mrežu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. listopada 2022. u 15:58

Društvena mreža Parler nastala je 2018. godine kao odgovor primarno na Twitter, odnosno njegovu ne baš transparentnu i dosljednu politiku moderiranja. Popularnost je stekao nakon što je Twitter počeo sa svoje platforme izbacivati konzervativce, a kao utočište mnogih izbačenih, pa i onih ekstremističkih stavova, profilirao se nakon progona Donalda Trumpa s Twittera, početkom prošle godine.

Stopama Elona Muska

Od tada Parler pomalo dobiva korisnike i investicije. Do sada je prikupio oko 56 milijuna dolara ulaganja te privukao, prema lanjskim procjenama, više od 20 milijuna korisnika. Najveći dio korisnika dolazi im iz SAD-a. Danas je njihov pokretač, Parlement Technologies, objavio kako će mrežu preuzeti biznismen, glazbenik i istaknuta javna ličnost, kontroverzni Kanye West (od lani službenog imena Ye). Druga je ovo velika akvizicija društvenih mreža u posljednje vrijeme, ako kao prvu računamo još uvijek aktualan pokušaj Elona Muska da preuzme Twitter.

Je li ovo novi vlasnik Parlera? Ye
Je li ovo novi vlasnik Parlera? Ye

Akvizicija bi trebala osigurati "nastavak stvaranja platforme na kojoj su svi glasovi dobrodošli", poručeno je iz kompanije. George Farmer, direktor Parlera, optimistično je najavio kako će ovaj dogovor "promijeniti svijet i način na koji svijet razmišlja o slobodi govora". "Ye ovime čini revolucionaran korak prema slobodnom izražavanju i nikada se više neće morati bojati da će ga netko ukloniti s društvene mreže", kaže Farmer.

Potonja izjava oslanja se na nedavne događaje, kada je Ye izbačen prvo s Instagrama, a potom i s Twittera – zbog izjava koje su moderatori ocijenili kao antisemitske. "U svijetu u kojem su konzervativna mišljenja smatrana kontroverznima moramo osigurati da imamo pravo slobodno se izražavati", kaže Ye, koji je istodobno otvorio profil na Parleru i najavio da će ga preuzeti. Iznos koji će platiti za kupnju društvene mreže nije objavljen. Posao će biti zaključen do kraja godine.