Što je Parler, američka društvena mreža koja daje utočište esktremistima?

Twitter i Facebook često zbog pravila lijepog ponašanja sa svojih platformi izbacuju one koji šire teorije zavjere, zazivaju državni udar i pozivaju na nasilje, a takvi u posljednje vrijeme imaju novo utočište

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. siječnja 2021. u 15:21

Društvena mreža Parler oglašava se kao "mikrobloging" servis koji nudi slobodu govora svima, a diče se time što ne cenzuriraju sadržaje koje korisnici tamo postave. Postala je iznimno popularna u SAD-u porastom polarizacije društva i sve većim razdorom konzervativaca i liberala, Republikanaca i Demokrata, te na druge načine podijeljenih mišljenja, a korisnike je počela dobivati kada su Facebook i Twitter počeli oštrije primjenjivati svoje politike koje uređuju lijepo ponašanje.

Utočište ekstremista

Blokiranjem brojnih Trumpovih nasilnih pristaša, a u konačnici i samog Trumpa, s Twittera, mnogi su utočište potražili upravo u Parleru, svojevrsnoj zamjeni za Twitter, na kojoj mogu bez cenzure pozivati na nasilje, vrijeđati i izražavati svoje stavove, ma kako ekstremni oni bili. Parler se tako profilirao kao desničarska konzervativna mreža na kojoj prevladavaju teoretičari zavjera (ima tamo i onih hrvatskih), a "druga strana" – liberalni glasovi, nerijetko se ušutkavaju. Sušta suprotnost, dakle, Facebooku i Twitteru.

Parler je osnovan 2018. godine, a u studenome prošle godine imao je oko 10 milijuna registriranih i 4 milijuna aktivnih korisnika, no nakon američkih izbora taj je broj neupitno porastao. Mreža je početkom 2021. bila vodeća aplikacija u SAD-u na Google Playu i App Storeu – no, onda su njihovi mehanizmi kontrole proradili.

Izletjeli s Google Playa i App Storea

Google je izbacio Parler sa svoje trgovine aplikacija protekloga petka, a Apple im je istoga dana poslao posljednje upozorenje. Ne počnu li moderirati sadržaj i brisati govor mržnje i poticanje na nasilje, i App Store će, kažu, ukloniti Parler iz svoje ponude. Nije trebalo dugo čekati da se to i dogodi, pa je Parler protjeran i s Appleove trgovine.

Trenutačno se, dakle, kontroverznoj društvenoj mreži može pristupiti samo preko web sučelja i instaliranjem na Android uređaje putem vanjske .apk datoteke. No, nije nužno da i će i to potrajati – istodobno s Appleom u akciju blokiranja Parlera uskočio je i Amazon, zabranivši im pristup svojem servisu AWS navodeći "prevelik rizik od ponovnog poticanja na nasilje kakvo je viđeno prošloga tjedna u Washingtonu". Ne pronađe li uskoro drugog pružatelja hosting usluga, Parler bi mogao i trajno nestati s weba.

Kao Twitter bez cenzure

Parler inače funkcionira slično kao Twitter, korisnici mogu birati koga će pratiti, a objave mogu sadržavati do 1.000 znakova i multimedijske sadržaje. Ime je dobila iz francuske riječi "parler" (pričati, govoriti), a u pravilima ponašanja kažu kako ne toleriraju tek opscena korisnička imena i fotografije, pornografiju i prijetnje smrću.

Internetski se korisnici već šale da "Trump na svojem telefonu može još samo igrati Candy Crush"
Internetski se korisnici već šale da "Trump na svojem telefonu može još samo igrati Candy Crush"

Osnivač i prvi čovjek Parlera John Matze poručio je nedavno da "neće popustiti politički motiviranim kompanijama i onima koji mrze slobodu govora". Donald Trump u međuvremenu je blokiran na svim mainstream društvenim mrežama, čak i Pinterestu, no na Parleru do sada nije otvorio račun iako ga osnivači mreže na to pokušavaju nagovoriti već mjesecima.

NADOPUNA (11.1.): Parler je nedostupan jer ga je Amazon, kako je i bilo najavljeno, izbacio s AWS-a. Navodno su već u potrazi za novim pružateljem usluga hostinga. No, ta potraga baš i ne ide lako, nitko navodno ne želi hostati kontroverzni servis, pa je njegov CEO Matze objavio kako bi offline mogli ostati neko duže vrijeme.