ekologija

'Plavi' vodik uopće nije 'zelen' kao što se mislilo: okoliš zagađuje i više od fosilnih goriva

Mladen Smrekar srijeda, 18. kolovoza 2021. u 18:12

Najnovije istraživanje klimatologa pokazalo je da takozvana čista alternativa zapravo ima 20 posto veći ugljični otisak od prirodnog plina i ugljena - ukoliko se koristi za grijanje

Na vodik se često gleda kao na gorivo budućnosti. Znanstvenici su inicijalno predvidjeli da će biti čist, obnovljiv i učinkovit. No problem bi moglo biti kako to i ostvariti. Neke od sadašnjih tehnologija, uključujući proces poznat kao "plavi" vodik, zapravo mogu zagađivati okoliš više od tradicionalnih fosilnih goriva.

Upitna alternativa

Plavi vodik dobiva se iz metana u prirodnom plinu. Prethodno se reklamirao kao bolja alternativa jer se proizvodne emisije hvataju i skladište duboko pod zemljom. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi ova energetska alternativa mogla biti gora od ozloglašenog sagorijevanja ugljena.

Usporedba emisija ugljika iz "sivog" i "plavog" vodika, prirodnog plina, nafte i ugljena iskorištenih za grijanje
Usporedba emisija ugljika iz "sivog" i "plavog" vodika, prirodnog plina, nafte i ugljena iskorištenih za grijanje

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Energy Science & Engineering, časopisu otvorenog pristupa, zaključuje da je "otisak stakleničkih plinova plavog vodika više od 20 posto veći od sagorijevanja prirodnog plina ili ugljena za grijanje i oko 60 posto veći od sagorijevanja dizela", stoji u radu.

Uz to, ugljični dioksid je nusprodukt proizvodnje plavog vodika. Iako se planira hvatanja i skladištenje plinova, ostaje pitanje što će biti  s opskrbom u budućnosti. Također postoji zabrinutost zbog dugoročne održivosti držanja pod zemljom, izvještava New Atlas.

Metan bježi u atmosferu

Autori nove studije, klimatolozi Robert Howarth i Mark Jacobson, ističu da proces skladištenja vjerojatno nije tako "čist" kako se prije mislilo. Istraživači s Cornella i Stanforda izvještavaju da značajne količine metana bježe u atmosferu pri vađenju prirodnog plina iz Zemlje. Na temelju industrijskih standarda, procjenjuju stopu istjecanja na 3,5 posto potrošnje za te "fugitivne emisije" ili nenamjerno propuštene plinove.

Shellov Quest projekt u kanadskoj Alberti hvata i izolira emisije ugljičnog dioksida iz proizvodnje "plavog vodika" (Shell)
Shellov Quest projekt u kanadskoj Alberti hvata i izolira emisije ugljičnog dioksida iz proizvodnje "plavog vodika" (Shell)

U samo 20 godina tona emisije metana može zagrijati zrak 86 puta više od ugljičnog dioksida, upozorava Ars Technica.

"Naša analiza pretpostavlja da se zarobljeni ugljični dioksid može skladištiti neograničeno dugo, što je optimistična i nedokazana pretpostavka", pišu autori studije. "Čak i ako je istina, čini se da je korištenje plavog vodika teško opravdati na klimatskim osnovama."

Naftne i plinske tvrtke nadaju se da će se u bliskoj budućnosti prebaciti na vodik. Međutim, proizvodnja vodika je skupa i vjerojatno će to ostati sljedećih nekoliko desetljeća.

Infrastrukturni projekti 

Bilijun dolara vrijedan infrastrukturni paket koji je upravo odobrio američki Senat ima za cilj učiniti vodik pristupačnijim resursom. Račun uključuje osam milijardi dolara za razvoj četiri regionalna čvorišta "čistog vodika" koji će osigurati izvor goriva s niskim emisijama za transport i grijanje kuće, piše Guardian.

Veliko postrojenje za hvatanje ugljika u rafineriji Valero u Port Arthuru u Teksasu
Veliko postrojenje za hvatanje ugljika u rafineriji Valero u Port Arthuru u Teksasu

Kao prijelaznu mjeru, proizvođači energije predlažu korištenje postupaka "sivog" vodika, koji su jeftiniji, ali proizvode više metana i ugljičnog dioksida. Ovaj proces uključuje izlaganje prirodnog plina visokoj toplini, tlaku i pari koji ispušta stakleničke plinove u atmosferu, izvještava Ars Technica.

"Kombinirane emisije ugljičnog dioksida i metana veće su za sivi vodik i za plavi vodik (bez obzira obrađuju li se ispušni dimni plinovi za hvatanje ugljika) nego za bilo koje od fosilnih goriva", pišu autori studije. "Tome pridonose emisije metana, a emisije metana iz sivog i plavog vodika veće su nego kod bilo kojeg fosilnog goriva."