Dyson razvio "fantastičan električni automobil" i odlučio ga napustiti

Nakon više od četiri godine rada i uloženih navodno 2,5 milijarde funti, britanska tehnološka kompanija Dyson odlučila je prestati razvijati električni automobil jer projekt nije isplativ

Sandro Vrbanus subota, 12. listopada 2019. u 07:00

Britanska kompanija Dyson, u vlasništvu priznatog inovatora Jamesa Dysona, poznata je u svijetu tehnologije po svojim kućanskim aparatima radikalno drugačijeg dizajna ali i vrlo dobre funkcionalnosti i visokim cijenama. Prije nešto više od dvije godine pojavila se vijest kako su odlučili do 2020. godine predstaviti "potpuno drugačiji" električni automobil, a u projekt njegovog razvoja navodno su planirali uložiti čak 2,5 milijarde funti (21 milijardu kuna!).

Automobil je trebao biti radikalnoga dizajna i namijenjen tržišnoj niši, a ne masovnoj prodaji. Oko 500 inženjera u Dysonu je na njegovom razvoju radilo još od 2015. godine, a trebao je biti zasnovan, među ostalim, na solid-state baterijama koje su osmišljene samo za njega.

Ništa od automobila, baterije idu dalje

Kako se 2020. godina bliži, u Dysonu su shvatili da im ovaj projekt ipak neće donijeti očekivane rezultate. Nakon što su pokušali pronaći kupca za tehnologiju i koncept, te u tome nisu uspjeli, u Dysonu su i službeno odlučili dići ruke od svega. James Dyson poslao je mail svojim zaposlenicima u kojem je objavio napuštanje projekta električnog automobila.

Iako su, kažu, razvili "fantastičan električni automobil", od cijele se priče sada odustaje jer je pretjerano kompleksna i kao takva nije "komercijalno izvediva", odnosno isplativa. Stručnjake koji su  radili na ovom projektu pokušati će se rasporediti na druge pozicije unutar kompanije.

No, nije sve tako crno. Dysonovi će stručnjaci i dalje nastaviti rad na tehnologiji solid-state baterija koje su razvijali za ovaj automobil, kao i na unaprjeđenju tehnologija senzora, računalnog vida, robotike, strojnog učenja i drugih područja u kojima su postigli određeni napredak.