Električni dragster prvi puta premašio 320 km/h

Američki svijet visokooktanskih utrka ubrzanja na četvrt milje polako dobiva nove konkurente pogonjene – strujom. Prošloga tjedna postavljen je brzinski rekord za jedno takvo vozilo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. svibnja 2020. u 19:45

Utrke dragster automobila iznimno su popularne u SAD-u, a vežu se gotovo isključivo uz vrlo moćne i glasne motore pogonjene nitrometanskim gorivom. Najbrži primjerci dragstera izrađeni su specifično za utrke ubrzanja na četvrt milje (402 metra) i tu udaljenost prevale za čak i manje od 4 sekunde. Pri tome postižu brzine i preko 500 km/h (539 km/h je aktualni rekord).

No, ne mora sve u svijetu utrka biti bazirano na motorima s unutarnjim izgaranjem. Pokazuje to američki trkač Steve Huff koji je svojim električnim dragster bolidom "Current Technology" protekloga tjedna postavio novi brzinski rekord. Njegov je bolid tako postao prvo električno vozilo ovog tipa koje je na stazi od četvrt milje razvilo brzinu višu od 200 milja na sat. Točnije, radar je zabilježio 201,07 mph, što iznosi 323,5 km/h.

Obaranje rekorda dogodilo se na stazi Tucson Dragway u Arizoni, a sve je zabilježeno i kamerama.

Električni dragster "Current Technology" pogoni 800-voltni sustav litij-ionskih baterija uz "brushless" izmjenični motor snage 2.400 konjskih snaga koji iz baterija "vuku" 2.000 ampera struje i daju preko 2.700 Nm okretnog momenta. Najbolje vrijeme ostvareno na stazi od 402 metra mu je za sada 7,52 sekundi.

Huff je nakon ovog povijesnog uspjeha najavio daljnji razvoj električnog dragstera i napad na još veće brzinske rekorde.