Električni Volkswagen I.D. R srušio 20 godina star rekord Goodwooda

Da stvar bude još bolja, prošli rekord koji je stajao netaknut dva desetljeća bio je postavio Nick Heidfeld u – šampionskom bolidu Formule 1

Sandro Vrbanus subota, 6. srpnja 2019. u 06:30

Pomeo je konkurenciju na lanjskom Pikes Peaku, potom je postavio novi rekord za električna vozila na Nürburgringu, a sada je pokorio i stazu u Goodwoodu. Govorimo, naravno, o Volkswagenovom električnom trkaćem bolidu I.D. R za čijim upravljačem gotovo redovito sjedi Romain Dumas. U sklopu ovogodišnjeg Festivala brzine u britanskom Goodwoodu VW-ov bolid nastupio je samo s jednom misijom – oboriti 20 godina star rekord staze. I u tome je uspio.

Veliki publicitet koji će njemački koncern dobiti ovim podvigom bit će sasvim zaslužen. Naime, prošli rekord staze u Goodwoodu postavio je 1999. godine F1 vozač Nick Heidfeld u McLarenovom bolidu MP4/13, koji je koji je godinu ranije bio gotovo nedodirljiv u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Njegovo vrijeme iznosilo je 41,6 sekundi, a novi rekord od ovoga petka iznosi 41,18 sekundi. Festival traje do nedjelje, pa je moguće da će u narednim danima Dumas s Volkswagenom I.D. R dodatno popraviti ovaj rezultat.

U nastavku pogledajte kako je izgledala Heidfeldova vožnja s 10-cilindrašem i 780 KS, te kako izgleda kad istom stazom proleti bolid pogonjen elektromotorima s oko 100 "konja" manjom snagom.

Blast from the past: Nick Heidfeld, McLaren MP4/13, 1999.

Novi rekord, Romain Dumas, Volkswagen I.D. R, 2019.