Ne može zelenije od ovoga: biciklisti punili Teslu strujom

Kad je riječ o ugljičnom otisku električnih automobila, veliku ulogu u tome igra izvor električne energije iz kojih se oni pune. U Finskoj su eksperimentom pokušali ispitati može li se Tesla puniti – biciklima

Sandro Vrbanus subota, 30. svibnja 2020. u 12:00

Velike se debate vode u svijetu električnih automobila o njihovom utjecaju na okoliš kroz cijeli životni vijek, od proizvodnje, pa sve kroz godine korištenja. Za sada prevladava stav da su električni automobili, kad je riječ o proizvodnji, čak i veći zagađivači okoliša (prvenstveno zbog načina dobivanja materijala koji se koriste za proizvodnju baterija), no da tu razliku nadoknađuju kroz korištenje koje je "zelenije" jer koristi struju a ne fosilna goriva. Naravno, da bi to bilo u potpunosti točno, i struja mora dolaziti iz koliko-toliko "zelenih" izvora – onih obnovljivih, umjesto iz ugljena.

U jednoj finskoj televizijskoj emisiji pokušali su pokazati da bi punjenje automobila moglo biti izvedivo i na potpuno ekološki način, izravno iz ljudske snage. Za ovaj su eksperiment ugostili jednog lokalnog inovatora koji je na Teslin punjač priključio devet bicikala. Na bicikle su u studiju sjeli profesionalni biciklisti i vrtjeli pedale punih 20 minuta kako bi pokušali dopuniti bateriju Modela X spojenoga na punjač.

Slaba efikasnost

Njihovo pedaliranje generiralo je električnu energiju, a uz sve gubitke i prijenos do Tesle, baterija se punila snagom od oko 1,2 kW. Nakon 20 minuta ovakvog punjenja – spoiler alert ako niste pogledali video – Teslina baterija dobila je dovoljno energije za dodatnih tek 2 kilometra vožnje. Kažu kako je ovo novi rekord za punjenje Tesline baterije iz bicikala.

Iako vjerojatno s niskim ugljičnim otiskom, bicikliranje se, dakle, čini kao prilično neefikasan način punjenja baterija električnih automobila – pa teško da će ono ikad biti nešto više od eksperimenta i metode za obaranje marginalnih rekorda.