Predstavljen Greyp G6, najpametniji bicikl na svijetu

Novi Rimčev brdski bicikl spojem biciklističkih komponenti, visoke tehnologije i stalne povezanosti na Internet putem eSIM usluge donosi prekretnicu u biciklističku industriju

Sandro Vrbanus petak, 15. ožujka 2019. u 22:41

U domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu večeras je održano spektakularno predstavljanje nove linije brdskih električnih bicikala Greyp Bikes. Razvoj i proizvodnja novog modela električnog bicikla, G6, označava zaokret u razvojnoj filozofiji Greypa, gdje naglasak sa snage i brzine prelazi na pamet i povezanost.

Razvoj sasvim nove linije bicikala trajao je preko tri godine, a započeo je idejom da se ne kreira jedan u nizu električnih bicikala, već da se iskoriste mogućnosti elektrifikacije, povezivosti i gamifikacije te uz dodatak iznimne kreativnosti Greypovog tima (koji broji 60-ak ljudi) stvori jedinstveni proizvod. A prema večeras viđenome, u tome su i uspjeli.

"Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa Internetu. Vjerujem da smo na jedinstven način spojili biciklističke i digitalne komponente, umrežili bicikle, razvili mobilnu aplikaciju i na taj način stvorili potpuno novo iskustvo vožnje bicikla", izjavio je Mate Rimac tom prilikom.

Greyp G6 je, za razliku od svog prethodnika, pedelec model što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim Telekomom svaki Greyp bicikl bit će isporučen vozaču s već aktiviranom internetskom vezom, bez potrebe za fizičkom SIM karticom ili ugovornom obavezom.

Senzori i kamere za pomoć vozaču, ali i zabavu

Greyp G6 kao glavnu prednost u odnosu na postojeću ponudu brdskih bicikala ističe ugrađenu mu visoku tehnologiju. G6 na temelju informacija dobivenih iz niza ugrađenih senzora direktno sudjeluje u donošenju odluka koje utječu na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju.

Prema broju otkucaja srca G6 prilagođava nivo asistencije motora, a G-senzor detektira opasne situacije i započinje proceduru slanja poziva u pomoć. Povezivost će omogućavati slanje naredbi biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu. Širokokutne kamere sprijeda i straga bilježe svaku situaciju, a snimke s njih moguće je brzo podijeliti na društvenim mrežama. Stalna veza omogućuje natjecanja i dijeljenje sadržava u realnom vremenu, čineći bicikl jednom vrstom igraće platforme.

Niz podataka koji se prate i bilježe, poput prikaza utrošene energije vozača, ali isto tako i one električne, pružat će uvid u stanje bicikla i u navike korisnika, a sve s ciljem unaprijeđena korisničkog iskustva i još boljeg doživljaja.

Uza svu elektroniku i software G6 je punokrvni off-road bicikl. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, sa ovjesom od 150mm hoda izrađen sa RockShox komponentama. Baterija i integrirani BMS (Battery Management System), razvijena i proizvedena u Greypu, jedna je od najkompaktnijih na tržištu, a unatoč tome ima kapacitet od 700 Wh što ju čini jednom od najvećih u industriji. Motor je za Greyp proizveo MPF Drive, a ima prilagođen firmware koji omogućava izvrsnu kontrolu, ali i dalje jaki okretni moment i prirodni osjećaj pod nogama.

I naravno – cijene. Ovisno o modelu i konfiguraciji, za novi Greyp trebat će izdvojiti 6.499, 6.999 ili 7.499 eura. Prodaja i narudžbe kreću već sada, a isporuke kroz tek nekoliko tjedana.

Uskoro testiramo Greyp G6

Za sada vam donosimo tek prve fotografije Greypa G6, a više o njegovim karakteristikama i iskustvu vožnje moći ćete na našem portalu pročitati u narednim danima. Bug je, naime, jedan od prvih medija u svijetu koji će dobiti priliku uživo testirati novi Greyp – stoga, ljubitelji tehnologije i/ili biciklizma, stay tuned

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi