Procurile slike električnog nasljednika VW Golfa

Volkswagen radi na novoj modularnoj platformi za električna vozila. Do sada smo vidjeli tek slike nekoliko konceptnih modela, a sada se pojavila i prva slika serijskog modela

Sandro Vrbanus petak, 27. travnja 2018. u 16:16

Nakon što su se više-manje izvukli iz afere dieselgate u njemačkom koncernu Volkswagen sve se više okreću ekološkim vozilima, proizvodnji baterija za njih, kao i razvoju modularne platforme MEB. Na njoj bi se u skorijoj budućnosti moglo zasnivati desetak ili više potpuno električnih osobnih automobila, ili, pak, kombija poput reinkarnacije "Hippie Vana" nazvane I.D. Buzz.

Do sada smo iz Volkswagena imali prilike vidjeti tek prototipe vozila iz električne I.D. serije i slike nekih budućih koncepata, no sada je po prvi puta u javnost (zaslugom portala Bild) dospjela i fotografija jednog modela iz serijske proizvodnje. Radi se o modelu VW Neo, koji bi trebao biti "narodno vozilo" na električni pogon – tj. veličinom i segmentacijom kupaca ovaj bi automobil trebao naslijediti planetarno popularnog Golfa.

I.D. koncept predstavljen prošle godine na kojem je izrastao Neo
I.D. koncept predstavljen prošle godine na kojem je izrastao Neo

Karoserija Golfa, prostranost Passata i cijena manja od Modela 3

Iako izvana manji od Golfa, iznutra bi ovaj automobil trebao pružati udobnost i prostranost poput Passata. Njemački mediji predviđaju da bi Neo mogao koštati od 25 do 30 tisuća eura. Volkswagen time cilja na cjenovni segment ispod Teslinog Modela 3, od kojeg bi Neo trebao biti jeftiniji oko 6.000 eura. Za osnovnu bi se cijenu dobio model s baterijom koja omogućava oko 400 kilometara (po NEDC-u) vožnje s jednim punjenjem, dok bi za model dosega 600 kilometara trebalo ponešto nadoplatiti.

VW Neo navodno pokreće elektromotor na stražnjoj osovini snage 170 KS i omogućava mu dostizanje brzine od 100 km/h u manje od 8 sekundi. Prema za sada dostupnim informacijama reinkarnacija Golfa u doba elektrifikacije trebala bi biti javnosti službeno predstavljena sljedeće godine.

Nakon Nea, Volkswagen bi trebao do 2021. predstaviti još dva poptuno električna vozila s modularne platforme: I.D. Cross, gradski SUV, te spomenuti kombi I.D. Buzz.