Spektakularan test Taycana na palubi američkog nosača zrakoplova

USS Hornet je umirovljeni nosač zrakoplova Američke ratne mornarice koji danas služi kao muzej – a dobro je poslužio i Porscheu za prikaz mogućnosti svojeg novog električnog automobila

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. rujna 2019. u 13:52

Dugo očekivani i najavljivani prvi Porscheov potpuno električni automobil, Taycan, doživjet će svoju službenu svjetsku premijeru ove srijede, 4. rujna, u 15 sati. Prijenos uživo bit će dostupan na ovom linku, a kako bi privukli što više zainteresiranih i pridobili još malo medijske pozornosti, marketinški stručnjaci iz Stuttgarta priredili su jedan "štos" za javnost. Priznajemo da je riječ o mamcu za puko privlačenje publiciteta, ali je stvar toliko atraktivna da smo morali "zagristi"…

Mali korak za ženu, velik za električni auto

Porsche je, naime angažirao profesionalnu vozačicu utrka da odradi test ubrzavanja i usporavanja od nule, do 145 km/h (90 Mph) i natrag do nule – na palubi američkog nosača zrakoplova USS Hornet. Kombinacija brzine, vozačke vještine, moderne tehnologije i legendarnog plovila Američke ratne mornarice jednom je riječju – spektakl.

266 metara dug USS Hornet danas služi kao muzej stacioniran u Kaliforniji. Porinut je 1943. godine, u "mirovini" se nalazi od 1970., a u svijetu je poznat i kao brod koji je služio za doček astronauta iz misija Apollo 11 i 12 nakon što su se isti spustili iz svemira u ocean.

Na palubi ovog je, dakle, nosača zrakoplova vozačica Shea Holbrook iskoristila "launch control" sustav, ubrzala Taycana do ciljanih 90 milja na sat, te ga zaustavila na manje od 30 metara prije ruba 265 metara duge piste. U samo 128 metara dostigla je najvišu brzinu od 145,7 km/h, a cijeli test ubrzavanja i zaustavljanja trajao je tek 10,17 sekundi.

"Automobil je bio stabilan kod ubrzanja i kočenja, unatoč prilično neravnoj stazi", izjavila je Holbrook, te kazala kako je shvatila kakav je ovo bio pothvat tek kad je pogledala snimku. Preporučamo da i sami to učinite: