Elon Musk: Moramo odmah povećati proizvodnju nafte i plina

Šef tvrtke koja se primarno bavi proizvodnjom električnih automobila, rekao je na Twitteru da se odmah mora povećati proizvodnja nafte i plina, iako će to negativno utjecati Teslu

Matej Markovinović subota, 5. ožujka 2022. u 12:12

Izvršni direktor najvrjednije automobilske tvrtke koja je prošle godine isporučila gotovo milijun električnih vozila, Elon Musk, izrazio je svoju zabrinutost o trenutnoj geopolitičkoj situaciji s Rusijom. On, naime, smatra da se odmah mora povećati proizvodnja nafte i plina.

„Mrzim ovo reći, ali moramo odmah povećati proizvodnju nafte i plina. Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere“, napisao je samoprozvani tehnološki kralj na Twitteru.

Takva izjava uopće ne bi bila neobična da Musk ne stoji iza tvrtke koja se posvetila natjecanju s automobilima pogonjena fosilnim gorivima.

„To bi očito negativno utjecalo na Teslu, ali rješenja održive energije jednostavno ne mogu odmah reagirati kako bi nadoknadili ruski izvoz nafte i plina“, objasnio je Musk u sljedećem tweetu, misleći vjerojatno na značajnu ovisnost svijeta o ruskim cjevovodima.

Budući da Musk ima nezanemarivu povijest „trolanja“, ponekad je teško razaznati njegovu ozbiljnost iz objava na Twitteru No, u svakom slučaju, izvršni direktor Tesle ima preko 76 milijuna pratitelja, pa je njegov utjecaj svakako neminovan.

Štoviše, The Verge podsjeća da Muskove SpaceX rakete ne idu na zrak, a ni na struju, pa se ipak smatra da je njegova zabrinutost ozbiljna i opravdana.

„Nisam za demoniziranje industrije nafte i plina. Morat ćemo dugo sagorijevati fosilna goriva. Pitanje je samo kojom brzinom idemo u održivu energetsku budućnost“, rekao je Musk prošle godine u podcastu Joea Rogana.