Nova tehnologija štiti od kibernetičkih napada na energetsku mrežu

Istraživači Nacionalnog laboratorija Idaho i tvrtke Visgence sa sjedištem u Novom Meksiku osmislili su i demonstrirali tehnologiju koja bi se mogla početi primjenjivati već ove godine

Mladen Smrekar četvrtak, 22. srpnja 2021. u 19:30

Tijekom nedavne demonstracije uživo na poligonu za ispitivanja kritične infrastrukture Nacionalnog laboratorija Idaho, uređaj zvan Constrained Cyber Communication (C3D) testiran je na niz pokušaja daljinskog pristupa koji ukazuju na kibernetički napad. Uređaj je upozorio operatere na abnormalne naredbe i automatski ih blokirao, sprečavajući napadačima pristup i oštećenje kritičnih komponenti električne mreže.

Inteligentna tehnologija filtriranja

C3D koristi napredne komunikacijske mogućnosti za autonomni pregled i filtriranje naredbi koje se šalju zaštitnim relejnim uređajima. Releji su srce i duša elektroenergetske mreže i konstruirani su kako bi prekidačima brzo naredili da isključe protok električne energije u slučaju smetnji. Releji tako mogu spriječiti oštećenje skupe opreme zbog kvarova u slučaju jakih oluja.

Voditelj projekta Jake Gentle pored mobilne podstanice
Voditelj projekta Jake Gentle pored mobilne podstanice

Međutim, releji nisu dizajnirani da blokiraju brzinu i prikrivenost kibernetičkih napada koji u milisekundi mogu slati naredbe kojima se ugrožava mrežna opremu. Da bi se spriječila takva vrsta napada, potrebna je inteligentna i automatska tehnologija filtriranja.


"Kako kibernetički napadi na kritičnu infrastrukturu postaju sve sofisticiraniji, postoji potreba za uređajem koji će biti zadnja linija obrane od prijetnji", kaže voditelj projekta Jake Gentle. "C3D se nalazi duboko u mreži i blokira kibernetičke napade prije nego što oni mogu utjecati na relejne operacije."


Godinu dana testiranja

Kako bi testirali učinkovitost tehnologije, istraživači su proveli gotovo godinu dana surađujući s industrijskim stručnjacima, uključujući partnere iz Power Engineersa, međunarodne tvrtke za inženjering i savjetovanje o zaštiti okoliša. Osnovan je i savjetodavni odbor, sastavljen od stručnjaka za elektroenergetsku mrežu i kibernetsku sigurnost iz savezne vlade, privatnih industrija i akademske zajednice.

Istraživači su dizajnirali elektronički uređaj koji se mogao povezati u komunikacijsku mrežu zaštitnog releja. Tada su konstruirali pokretnu trafostanicu i povezali je s INL-ovim pokusnim pokusom za elektroenergetsku mrežu kako bi uspostavili okruženje elektroenergetske mreže.

Stručnjaci za obranu od kibernetičkih napada na energetska postrojenja
Stručnjaci za obranu od kibernetičkih napada na energetska postrojenja

Dostupno možda već ove godine

Potom su poslali iznenadnu naredbu za skok snage relejima i pratili učinke iz obližnjeg zapovjednog centra. C3D trenutno je blokirao naredbu i spriječio napad. Slijede daljnja testiranja prije nego što se tehnologija i softverski paketi licenciraju privatnoj industriji. A to bi se, kažu, moglo dogoditi još ove godine.