Postignuta rekordna efikasnost fotonaponskih panela

Slaganjem 140 fotoaktivnih slojeva jedan na drugi znanstvenici su uspjeli izraditi solarne panele koji postižu gotovo 50%-tnu efikasnost pretvaranja solarne energije u električnu

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. travnja 2020. u 13:15

Znanstvenici s instituta National Renewable Energy Laboratory u američkoj saveznoj državi Colorado objavili su u časopisu Nature Energy članak o svojim novim fotonaponskim panelima koji su srušili čak dva svjetska rekorda. Njihova šesterostruka fotonaponska ćelija zabilježila je, naime, rekordnu efikasnost u pretvaranju solarne energije u električnu – i u laboratorijskim i u stvarnim uvjetima.

Prvi rekord odnosi se na efikasnost fotonaponskih ćelija u laboratoriju, pod kontroliranim uvjetima koncentriranog osvjetljenja. U tim uvjetima izmjerena je efikasnost od 47,1%. Varijacija istog ovog rješenja u stvarnim je uvjetima, osvjetljena "običnim" sunčanim zrakama, postigla efikasnost od 39,2%. Uobičajena efikasnost komercijalnih solarnih panela danas se kreće oko 20%.

Posebni materijali

U stvaranju ove fotonaponske ćelije znanstvenici su koristili tzv. "III-V poluvodiče", nazvane tako zbog svojeg mjesta u periodnom sustavu. Ovi materijali imaju veliku sposobnost upijanja svjetlosti. Korištenje šest različitih kombinacija materijala omogućilo je veliku efikasnost jer je svaki od šest dijelova osmišljen tako da upija drugi dio svjetlosnoga spektra. Ukupno je složeno čak 140 slojeva ovih materijala koji su ukupno tanki tek kao trećina ljudske vlasi, no pokazali su se kao vrlo učinkoviti.

Inače se, kažu znanstvenici, slična višeslojna rješenja od naprednih III-V materijala koriste za fotonaponske sustave koji pogone satelite. "Zemaljska" upotreba ovakvih panela primarno je u sustavima koji koriste koncentriranje svjetlosti zrcalima na manju površinu, pa se iznimno efikasni paneli (inače i vrlo skupi) mogu tamo postaviti na manju površinu za isti učinak.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi