Energetika

Startup Form Energy ima jeftinu bateriju koja se prazni danima zahvaljujući željezu i zraku

Mladen Smrekar utorak, 27. srpnja 2021. u 12:05

Nakon projekata koji uključuju rastopljene soli i komprimirani zrak, oglasila se i tvrtka koji energiju želi skladištiti pomoću jednog od najčešćih elemenata dostupnih na Zemlji

Baterije tvrtke Form Energy možda su preteške za električne automobile, no u startupu tvrde da znaju kako će riješiti jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju svi obnovljivi izvori energije: jeftino skladištenje velike količine električne energije u električnoj mreži kad Sunce ne sja i vjetar ne puše.

Uz financijsku pomoć Bezosa i Gatesa

Rad tvrtke iz Somervillea u Massachusettsu dugo je bio obavijen tajnom i sporazumima o neotkrivanju podataka. No, nedavno su svoj napredak podijelili s novinarima The Wall Street Journala. Bude li sve išlo kako su planirali, kažu, njihove željezno-zračne baterije bit će sposobne za cjenovno prihvatljivo, dugotrajno skladištenje energije do 2025. godine.

Formove baterije prevelike su da bi stale u električni automobil, ali...
Formove baterije prevelike su da bi stale u električni automobil, ali...

Njihov projekt financijski potpomaže Breakthrough Energy Ventures, investicijski fond iza kojeg stoje i Bill Gates i Jeff Bezos. Form je nedavno pokrenuo krug financiranja težak 200 milijuna dolara, a svoj interes u svemu vide i ArcelorMittal SA, jedan od vodećih svjetskih proizvođača željezne rude, ali i talijanski naftni div Eni. A tu popis ulagača ne staje...

Startup Form Energy dakle tvrdi kako je razvio isplativu kemijsku bateriju za dugotrajno skladištenje koristeći obilno dostupno željezo. Baterije koje mogu držati i prazniti energiju više sati ili dana ključne su za omogućavanje vrlo visokih razina povremenog prodiranja obnovljive energije u električne mreže.

100 sati energije po pristupačnoj cijeni

Njihova punjiva baterija od željeza i zraka navodno može isporučivati električnu energiju 100 sati po cijeni konkurentnoj konvencionalnim elektranama. Dapače, troškovi bi bili deset puta manji nego kod litij-ionskih baterija. Tako barem tvrdi Form Energy.

Punjiva baterija od željeza i zraka navodno isporučuje električnu energiju 100 sati po cijeni konkurentnoj konvencionalnim elektranama
Punjiva baterija od željeza i zraka navodno isporučuje električnu energiju 100 sati po cijeni konkurentnoj konvencionalnim elektranama

Izrađena od željeza, jednog od najsigurnijih, najjeftinijih i najzastupljenijih minerala na Zemlji, ova se baterija može neprestano koristiti tijekom višednevnog razdoblja i omogućit će pouzdanu, sigurnu i potpuno obnovljivu električnu mrežu tijekom cijele godine.

"Proveli smo opsežni pregled dostupnih tehnologija i vratili se željezno-zračnoj bateriji kako bismo je optimizirali za višednevno skladištenje energije za električnu mrežu. Ovom tehnologijom rješavamo najveću prepreku dubokoj dekarbonizaciji: stavljanje obnovljive energije na raspolaganje kad i gdje je to potrebno, čak i tijekom višednevnih ekstremnih vremenskih prilika ili nestanka mreže", objašnjava Mateo Jaramillo, izvršni direktor i suosnivač startupa Form Energy.

Form Energy namjerava svoje željezo dovoditi iz domaćih izvora i proizvoditi sustave baterija blizu mjesta na kojem će biti smješteni. Njihov prvi projekt dogovoren je s komunalnom kompanijom Great River Energy u Minnesoti, smještenom u blizini američkih željezara. 

Konkurentske ideje

Amerikanci su prošli tjedan predstavio inicijativu usmjerenu na smanjenje troškova dugotrajnog skladištenja energije za 90% do kraja ovog desetljeća. Brojne tvrtke razvijaju konkurentske kemijske baterije, ali i druge tehnologije poput termalnih sustava koji koriste rastopljene soli i druge materijale, komprimirani zrak i nekoliko drugih koncepata.

Koristeći istraživanja stručnjaka sa Sveučilišta Columbia i Tehničkog sveučilišta u Danskoj, Noon Energy je namaknuo tri milijuna dolara za projekt jeftine, dugotrajne baterije na bazi ugljika i kisika.

Googleov spinoff Malta prikupio je pak 50 milijuna dolara za projekt pohrane toplinske energije u vrućim rastopljenim solima i hladnoj tekućini koja se kasnije pretvara u električnu energiju. Ideja bi trebala proraditi do 2025. godine, baš kao i koncept kanadskog Hydrostora koji stotine megavata snage želi dobiti iz uskladištenog komprimiranog zraka.

Za to vrijeme Ares Nevada gradi gravitacijsko skladište energije snage 50 megavata u šljunčari Gamebird, a Azelio toplinsku energiju namjerava pohraniti u otopljenom aluminiju na 600 Celzijevih stupnjeva. 

"Došlo je do eksplozije novih tehnologija skladištenja u kambriju i u darvinovskom smislu neće svi preživjeti. Ali nagrada je ogromna i za investitore i za društvo", kaže stručnjak za čistu energiju Ramez Naam.