Google pretvara Gmail u središnju komunikacijsku platformu

Činjenica da je Google značajku pozivanja odlučio staviti u Gmail otkriva da ih nije strah iskoristiti njegovu popularnost za nove veće promjene u Workspaceu

Matej Markovinović četvrtak, 9. rujna 2021. u 11:05

Google se u zadnje vrijeme „raspištoljio“ s predstavljanjem novih značajki Workspacea, pa su tako među ostalom objavili i da će Gmail pretvoriti u središnju platformu koja će uključivati sve tvrtkine komunikacijske usluge.  

Tvrtka dodaje mogućnost pozivanja drugih korisnika Googlea bez Google Meeta i to unutar Gmail aplikacije. Dakle, kada se značajka uključi, Gmail će funkcionirati baš kao i svaka druga VoIP (Voice over Internet Protocol) aplikacija, no navode da će i Meet u budućnosti dobiti istu tu mogućnost upućivanja poziva.

Kako prenosi The Verge, Gmail je zapravo postao Googleova verzija Microsoftovog Outlooka, jer je on sada tvrtkino središte za e-poštu, individualne i grupne razgovore, videokonferencije i telefonske pozive. Drugim riječima, dio Gmaila za slanje i primanje e-pošte samo je jedna od kartica koja stoji uz Chat, Spaces i Meet.

Naime, Google je uveo promjenu i u svoju platformu za grupne razgovore Spaces, pa će se razgovori, baš kao i u drugim aplikacijama tog tipa, pojavljivati u posebnim odjeljcima s desne strane, a moći će se i sakriti kartice koje ne koriste. Napominje se da će ovu mogućnost prvo dobiti „enterprise“ korisnici, pa će se ona tek kasnije pojaviti u Gmailu za sve.

Osim toga, Google Kalendar će sada omogućiti korisnicima da odgovore na pozive na sastanak s naznakom njihove lokacije, a u studenom stiže i „Companion modeznačajka koja će automatski isključiti zvuk vašeg laptopa u slučaju da je on spojen na neki drugi AV sustav, kako bi se u sastancima izbjeglo neugodno ponavljanje zvuka.

Na kraju, Google je objavio i da proširuje svoju liniju hardvera „Series One“, čije uređaje, za razliku od „Made by Google“ linije, proizvode druge tvrtke s naznakom na tvrtkin prepoznatljivi dizajn i softver.

Predstavljen je Series One Desk 27 koji je namijenjen Google Meet konferencijama, ali ima i USB-C priključak pomoću kojeg se može spojiti na laptop i služiti kao monitor. Valja istaknuti da je riječ o uređaju s Googleovim EDGE TPU procesorom namijenjenom za poslovnu svrhu, pa će tako korisnici za njega morati izdvojiti čak 1999 dolara.

Foto: Google
Foto: Google

Tu je također i TV kojim se može upravljati pomoću stylusa, Series One Panel 65, za kojeg Google kaže da ga pogoni Chrome OS te ističe njegovu sveobuhvatnu namjenu za sastanke. Specifikacija još nema, a i cijena mu nije poznata, no zna se da uređaje proizvodi tvrtka Avocor te da će u prodaju izaći sljedeće godine.

Foto: Google
Foto: Google

 Idealni zvučnici za male i srednje velike prostore

ACOUSTIC ENERGY AE300

45Hz -30kHz, 86dB, 100w, 300 x 175 x 260 (HxWxD), 6.5kg (each)

4.675 kn 5.499 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi