Palit GTX 1650 KalmX, prva s pasivnim hlađenjem

Palit je prvi na svijetu predstavio GTX-icu 1650 koja je potpuno nečujna u radu, a sve zahvaljujući pasivnom sustavu hlađenja

Stjepan Bilić nedjelja, 9. veljače 2020. u 13:00

Tajvanski proizvođač grafičkih kartica – Palit Microsystems predstavio je novu grafičku karticu temeljenu na Nvidijinim tehnologijama. Radi se o modelu GeForce GTX 1650 KalmX.

Posebnost ovog modela nije samo u njegovim kompaktnim dimenzijama zbog kojih se može koristiti i u manjim kućištima već i u potpuno nečujnom radu. Naime, ovaj model nema ventilatora koji bi stvarali buku nego samo oveći hladnjak koji pasivno odvodi toplinu.

Hladnjak ima dvije niklovane toplovodne cijevi te veći broj također niklovanih rebara. Baza na donjoj strani hladnjaka koja dotiče komponente je od bakra.

GeForce GTX 1650 KalmX ima osnovnu brzinu od 1.485 MHz, te Boost brzinu od 1.665 MHz. Standardnih 4 GB GDDR5 VRAM-a radi na brzini od 8 Gbps. Grafička kartica ima 128-bitno memorijsko sučelje.

Od podržanih tehnologija proizvođač ističe podršku za DirectX 12.1 i OpenGL 4.6. Od konektora grafička kartica raspolaže s dva DisplayPort (1.4a) i jednim HDMI (2.0b) portom. Budući je TDP 75 W grafička kartica ne zahtjeva dodatni izvor napajanja. Prilikom ugradnje zauzima dva PCI utora.

Dimenzije uređaja su 178 x 138 x 38 milimetara. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Cijena za sada nije poznata.