Hakeri na dark webu objavili podatke o špijunskom zrakoplovu Bombardier Globaleye

Napadači su uspjeli ransomwareom zaraziti kanadskog proizvođača zrakoplova Bombardier, a nakon što je kompanija odbila platiti otkupninu njihovi su tajni dokumenti osvanuli na dark webu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. ožujka 2021. u 06:00

Kanadski proizvođač zrakoplova Bombardier bio je ovoga tjedna metom hakerskog napada. Potvrdili su kako su bili žrtvom kibernetičkog napada prilikom kojeg su napadači uspjeli pristupiti njihovoj računalnoj mreži i "zatočiti" bitne im podatke. Kao što to obično biva, kriminalci su poslali zahtjev za plaćanjem otkupnine, a nakon što je Bombardier odbio platiti traženi iznos, hakeri su ostvarili svoju prijetnju i u javnost pustili osjetljive podatke.

Nekoliko dana nakon hakerskog napada tako su na dark webu, na forumu CLOP^_-LEAKS, osvanuli detalji špijunskog zrakoplova Bombardier Globaleye. Ovaj model nastao je suradnjom Bombardiera i Saaba. Na tom mjestu hakeri i inače postavljaju podatke ukradene u ransomware napadima, a čiji vlasnici odbiju platiti otkupninu. Podaci koji su se tamo našli navodno uključuju detaljne nacrte za ovaj model zrakoplova, kao i dokumente vezane za njegov dizajn i sastavne dijelove.

Kibernetički kriminalci identificirani su kao skupina koja se služi ransomwareom Clop, kojim je navodno prije godinu dana bila napadnuta i hrvatska naftna kompanija INA.

Novi model naprednog aviona

Bombardier Globaleye prerađeni je mlazni putnički zrakoplov Global 6000 kanadskog proizvođača. Švedska kompanija Saab preradila ga je u špijunski zrakoplov i opremila ga posebnim zračnim radarskim sustavom za rano upozoravanje na neprijateljske letjelice (airborne early warning radar, AEW)

Riječ je o relativno novom modelu špijunskog aviona, predstavljenoga 2018. godine. Jedini kupac tog modela trenutačno su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su naručili pet Bombardierovih zrakoplova Globaleye. Kupovinu trenutačno razmatra i Finska, koja bi od Saaba mogla naručiti dva primjerka, zajedno s flotom od 64 Gripena E/F, o čemu će odluka biti donesena ove godine.