Hakeri napali SEC i koristili povjerljive podatke za trgovanje dionicama

Američka komisija za vrijednosne papire objavila je kako su još prošle godine u njihov sustav upali hakeri i pokrali vrijedne informacije

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. rujna 2017. u 23:00

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC), regulator je tamošnjeg tržišta vrijednosnih papira i kao takva zadužena je za nadzor burzi i trgovanja na njima. Kao takva, ova agencija kontrolira vrlo povjerljive i osjetljive podatke o kompanijama te bi ih trebala držati tajnima – no čini se kako ne uspijevaju uvijek u tome.

Ovoga su tjedna tako objavili dokument u kojem opisuju svoj način upravljanja podacima, i unutar njega otkrili podatak koji do sada nije bio javno poznat. 2016. godine su, naime, hakeri uspjeli kompromitirati njihov sustav za pohranu podataka Edgar, koji čuva milijune financijskih izvješća kompanija i dokumente o spajanjima i preuzimanjima. Ovakvi podaci s razlogom su tajni, jer uvid u njih prije ostatka javnosti može se lako iskoristiti za ostvarivanje dobitaka na burzi.

I upravo je to ono što su hakeri učinili. Kada su uspjeli ukrasti određene podatke iz ovog sustava pribjegli su ilegalnoj praksi trgovanja s povlaštenim informacijama. SEC je hakiranje svog sustava otkrio tek prošlog mjeseca, i pokrpao propust u softveru koji je omogućio ovakav neovlašteni pristup njihovim podacima.

Zanimljivo, ovo nije bio prvi takav slučaj. Sustav Edgar bio je probijen i 2014. i 2015. godine, kada su hakeri također uspjeli iz njega izvući podatke prije javne objave istih.