Hakirali Teslu i za nagradu se njome odvezli doma

Prošle godine objavljeni natječaj za hakere koji ih izaziva da kompromitiraju softver Modela 3 okončan je pobjedom hakerskog dvojca

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 06:00

Početkom godine organizatori sigurnosne konferencije Pwn2Own CanSecWest u kandaskom Vancouveru izazvali su hakere da pokušaju upasti, na bilo koji način, u Teslin softver. Osigurali su im bili automobil, Teslim Model 3, za pokušaje hakiranja i kao nagradu za one koji uspiju u probijanju zaštite obećali – baš taj automobil. Konferencija koja se održala od 20. do 22. ožujka poslužila je i kao finale ovog natjecanja, koje je okončano pobjedom jednog hakerskog dvojca.

Amat Cama i Richard Zhu su, naime, uspjeli putem Teslinog ugrađenog internetskog browsera (koji će uskoro biti nadograđen na Chromium), na infotainment sustavu Modela 3 izvesti vlastiti programski kod, te na ekranu prikazati vlastitu poruku. Ovo je za organizatore bilo dovoljno da zaključe kako je softver vozila uspješno hakiran, te su Cama i Zhu kao nagradu dobili automobil na kojem su svoje vještine i pokazali. Osim Modela 3 dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 35.000 dolara.

Teslin glasnogovornik izjavio je kako će uskoro izbaciti zakrpu za propust koji su ovi hakeri iskoristili. Ističu da je upad u softver zahtijevao ogromnu količinu truda i vještine, te su se sigurnosnim stručnjacima i hakerima zahvalili na tome što su im pomogli u podizanju razine sigurnosti njihovih automobila.

Isti dvojac na ovoj je konferenciji posvećenoj sigurnosti i hakiranju, osim Tesle, osvojio ukupno 375.000 dolara u nagradama jer su prikazali iskorištavanje raznih propusta u Safariju, Oracleovom VirtualBoxu, VMware Workstationu, Firefoxu, Microsoft Edgeu.