Hakirana hotelska grupacija Marriott, ukradeni podaci pola milijarde gostiju

Američki koncern Marriott u sklopu koje se nalazi preko 6.500 hotela u svijetu, doživjela je veliki hakerski napad i krađu podataka

Sandro Vrbanus subota, 1. prosinca 2018. u 07:00

Svi oni koji su od 2014. godine na ovamo odsjeli u nekom od hotela američke grupacije Marriott International, od danas imaju razloga za zabrinutost – a takvih nije malo. Tijekom velikog hakerskog napada za koji se doznalo danas ukradeni su podaci o čak 500 milijuna korisnika usluga ove hotelske grupe, koja uključuje velika imena industrije kao što su Westin, Sheraton, Ritz-Carlton, Le Méridien, te još desetke drugih luksuznih brandova.

Hakeri su, prema prvim informacijama, uspjeli upasti u bazu podataka za rezervacije lanca hotela Starwood u SAD-u. Nakon što su prve informacije o neautoriziranom upadu u sustav dobili početkom rujna, u Marriottu su pokrenuli istragu. Ona je pokazala kako su upadi trajali još od 2014. godine, a nepoznat netko pokradene je podatke čuvao u kriptiranom obliku. Nakon što su ih prije 10-ak dana stručnjaci dekriptirali otkrili su da je riječ o podacima o spomenutih pola milijarde klijenata.

Oni uključuju imena, e-mail adrese, brojeve putovnica, datume rođenja, spol, kao i podatke o rezervacijama smještaja. U nekim slučajevima pokradeni su i podaci o kreditnim karticama, koji mogu žrtvama donijeti značajnije probleme. Iako su isti bili zaštićeni AES-128 enkripcijom u Marriottu ne mogu biti sigurni da im nisu ukradeni i ključevi za dekriptiranje.

Svi korisnici koji su zahvaćeni ovim hakiranjem bit će obaviješteni putem e-maila u narednim danima, a dodatne informacije mogu potražiti na ovoj adresi, poručeno je iz kompanije.