Strani hakeri virusom zarazili veliku novinsku tiskaru u SAD-u

Velik broj čitatelja ove subote nije mogao do svojih omiljenih novina na zapadu SAD-a jer je velika tiskara u Južnoj Kaliforniji bila metom hakerskog napada

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. prosinca 2018. u 12:00

Ove subote čitatelji tiskanih izdanja New York Timesa, Chicago Tribunea, Baltimore Suna, New York Daily Newsa i još nekoliko manjih izdanja na zapadnoj obali SAD-a nisu dobili svoje primjerke tih novina. Tiskara u kojoj se proizvode ova izdanja je, naime, bila žrtvom hakerskog napada pa je zbog toga morala privremeno obustaviti rad.

Vlasnik tiskare Tribune Publishing prijavio je kako je u petak njihov računalni sustav napao za sada nepoznati malware i inficirao cijelu platformu za pripremu, tisak i distribuciju novina, pa je stoga zahvaćen veći broj izdanja koja se kod njih tiskaju. Iz kompanije poručuju kako privatni podaci njihovih pretplatnika nisu kompromitirani.

Sigurnosni stručnjaci ove tiskare odmah su o svemu izvijestili FBI i počeli rješavati problem ali nisu ga uspjeli riješiti prije nego su novine morale krenuti u tisak. Subotnje izdanje tako nije došlo do gotovo 90% pretplatnika, a problemi su tijekom dana riješeni. Za sada se, kažu, čini kako je maliciozni program kojim su zaražena računala tiskare stigao izvan SAD-a. Detalji napada nisu poznati, a špekulira se kako je riječ bila o ransomwareu.