Rage 2 u prodaji 14. svibnja, ali ne i na Steamu

Izgleda da je Bethesda čvrsto odlučila izbaciti Steam kao servis koji će prodavati njihove nove naslove jer nakon Fallouta 76, izgledno je da ni Rage 2 na spomenutom neće biti dostupan

Damir Radešić četvrtak, 13. prosinca 2018. u 12:00

Prema prošlotjednoj objavi na Twitteru, nadolazeći Rage 2 je dobio 14. svibanj kao službeni datum izlaska, a nova nadogradnja Bethesdinog launchera ga je uvrstila među postojeće igre uz mogućnost predbilježbe. Prvi dio iz 2010. godine je od prvog dana dostupan na Steamu, no nastavak trenutno još uvijek nema svoje vlastite stranice i pitanje je hoće li ih uopće imati. Naime, partnerske trgovine Bethesde poput Green Man Gaminga na kojima su predbilježbe također aktivne su upozorene da su ključevi namijenjeni Bethesdinom servisu, što su na Fanaticalu i jasno istaknuli već u prvoj rečenici opisa igre u kojoj kažu: "Imajte na umu da je ključ kojeg kupujete namijenjen Bethesda.net-u i nije kod za Steam".

Iako je i Fallout 76 u verziji za PC dostupan isključivo na Bethesdinom servisu, nakon izlaska istog se Valve vjerojatno grohotom smijao, no odluka da i Rage 2 neće biti dostupan u njihovoj ponudi nije nešto na što će odmahnuti rukom. Tim više što je nedavno Epic otvorio svoj vlastiti dućan koji developerima nudi daleko bolje uvjete od njih i daje im veći postotak zarade čime je već privukao neke ekskluzive i izgledno je da će ih u budućnosti biti još više, poglavito indie naslova kojih je na Steamu hrpetina. Dakako, ni Epicov, a ni Bethesdin servis nemaju funkcionalnost i sadržaje kakve igrači uživaju na Steamu, no nije isključeno da programeri spomenutih na njima već rade punom parom. Kako god bilo, Valve će ubrzo morati nešto poduzeti kako bi zadržao trenutni status najpopularnijeg okupljališta igrača na PC platformi.

Dok je prvi dio Ragea samostalno sklepala ekipa id Softwarea uz korištenje svog novog naprednog grafičkog sustava id Tech 5, u izradi nastavka sudjeluju zajedno s majstorima iz Avalanche Studiosa kojima očito leži ovaj žanr. Naime, isti potpisuju Just Cause koji su igrivošću jako sličan Rageu, kao i Mad Maxa koji mu nalikuje i po samom okruženju u kojem se igra odvija. Rage 2 nas vodi u postapokaliptični svijet u kojem je pad asteroida izbrisao 80 posto čovječanstva s lica Zemlje, dok ostatke okupljene u izoliranim postajama maltretiraju bande koje krstare otvorenim područjima i napadaju sve što se njima kreće. Iako je Rage 2 u osnovi FPS otvorenog svijeta, pri čemu borba iz prvog lica zahvaljujući naprednim mehanikama kretanja i povezivanja akcija nalikuje na visokobudžetni akcijski film, upravljanje vozilima sastavljenih od olupina i istraživanje masivnog svijeta čine njegov veliki dio.