Riot Games će prisluškivati igrače kako bi smanjio otrovno ponašanje u Valorantu

Iako u početku igrači za nedolično ponašanje u partijama Valoranta neće biti kažnjeni, ekipa Riot Gamesa započinje proces implementacije sustava koji će to u budućnosti automatski raditi

Damir Radešić utorak, 28. lipnja 2022. u 12:00

Riot Gamesov popularni free-to-play FPS Valorant, kao i njihova MOBA League of Legends, spadaju među najproblematičnije igre ako gledamo ponašanje igrača, odnosno toksičnost zajednice. Nije nikakva tajna da autori već jako dugo pokušavaju uvesti reda i ohrabriti priljev novih igrača koji nakon par partija mahom odustaju, pa su još u veljači najavili kako rade na sustavu koji bi pratio glasovnu i tekstualnu komunikaciju igrača Valoranta, te otkrivao toksično ponašanje i dijelio packe, odnosno kazne.

Prema svježim situacijama, sustav je manje-više dovršen, pa će počevši od 13. srpnja započeti s procesom "učenja" snimanjem komunikacije igrača u partijama, da bi nakon toga oblici nedoličnog ponašanja bili ubačeni u bazu koja će se koristiti nakon što stvar zaživi u beti kasnije ove godine.

Valja spomenuti kako će ova novost biti isprva implementirana na sjevernoameričke servere, a kasnije i u ostalim područjima. Prema službenom priopćenju, isprva je cilj "naučiti modele komunikacije i tehnički usavršiti ovaj sustav" kako bi se izbjegle lažno pozitivne detekcije, no nakon toga će dijeliti i automatske banove, što bi trebalo smanjiti količinu toksičnosti karakterističnu za Valorant.

Ukoliko sve prođe prema planu, developeri će vrlo vjerojatno implementirati ovaj sustavu u svoje nadolazeće i postojeće igre, što je realno nešto što bi mnoge ponukalo da ponovo zaigraju League of Legends.