U uragan Lauru s Flight Simulatorom

Dok u Teksasu i Luizijani ne-virtualno stanovništvo strepi od uragana Laure koji donosi vjetrove od preko 250 kilometara na sat, plimne valove i poplavne bujice, virtualni letači koriste mogućnost prikaza realnog vremena u simulatoru za let kroz uragan

Drago Galić petak, 28. kolovoza 2020. u 06:00

Iako je službeno proglašen uraganom četvrtke kategorije i do sada je uzeo život najmanje četiri osobe, ljubitelji Flight Simulatora iskoristili su Lauru da testiraju meteorološki model u simulaciji koji uzima podatke sa stvarnih zemaljskih meteoroloških mjernih stanica za simuliranje vremenskih uvjeta.

Organizirano u grupama ili pojedinačno simmeri tako lete u centar uragana i uspoređuju simulirane sa stvarnim podacima.

Iako su i ranije verzije ovog simulatora, još od 2004. (Flight Simulator 2004: A Century of Flight), koristile stvarne meteorološke podatke za simuliranje vremena što vjernijeg stvarnim uvjetima, nova verzija je to odvela korak dalje. U partnerstvu sa švicarskom tvrtkom Meteoblue koja daje meteorološke usluge, napravili su simulacijski model koji čitav simulirani svijet dijeli u dva milijuna kvadrata veličine 100 četvornih milja (260 četvornih kilometara) za koje onda uzima meteorološke podatke sa zemaljskih i satelitskih mjerenja, i na osnovu toga simulira vrijeme unutar tih sekcija.

Kako izgleda simulirani uragan, možete vidjeti na YouTubeu, tom repozitoriju svega znanja...