Igre

Zajednica spasila Team Fortress 2, broj igrača se udvostručio

Damir Radešić petak, 7. listopada 2022. u 10:00

Jedan od najigranijih naslova na Steamu, Team Fortress 2, je prije samo par mjeseci bio napučen botovima, no zajednica igrača je natjerala Valve da zasuče rukave i rezultat nije izostao

Team Fortress je začet 1996. godine kao modifikacija popularnog Quakea, koja je bila jedna od prvih pucačina s podjelom na klase. Popularnost mu je samo rasla, a kao veliko iznenađenje, Valve je objavio njegov nastavak, Team Fortress 2, 2007. godine u sklopu The Orange Boxa u kojem se pridružio Half-Lifeu 2 i sada već legendarnom Portalu.

Kao i sa svim pucačinama, nakon nekog vremena su developeri usporili s objavom novih sadržaja i nadogradnji, a "vrata pakla" su se otvorila nakon što se u travnju 2020. izvorni kod igre našao na Internetu, što je bio otvoren poziv varalicama za izradu botova.

Od tada pa do nedavno, botovi su praktički preplavili službene servere Team Fortressa 2, iako moramo naglasiti da ni ranije situacija s varanjem u ovoj igri nije bila najsjajnija, no njihovi tvorci su se dodatno osilili nakon što su vidjeli da njihove prljave rabote prolaze nekažnjeno.

Dapače, osim dobro poznatih "wall hackova" i "auto aima", botovi su u ovom virtualnom svijetu počeli prosipati rasističke i homofobne izjave, puštati zaglušujuću statiku preko glasovnih kanala, pisati gluposti u chatovima, mijenjati imena usred partija što je inače strogo zabranjeno, pa čak i izglasavati izbacivanje stvarnih igrača iz mečeva. Zbog svega toga, Team Fortress 2 je postao neigriv, pa su igrači počeli odlaziti na privatne servere, a sve zbog nikakvog konkretnog odgovora Valvea na najezdu cheatera.

Takvo stanje je potrajalo do svibnja ove godine kada je YouTuber SquimJim objavio video u kojem je pozvao zajednicu da kontaktiraju Valve putem maila, što su podržali i stvaratelji sadržaja, te su pozvali sve fanove na svim društvenim mrežama da upute svoje poruke developerima i tako je nastala kampanja #SaveTF2 koja je uz gotovo pola milijuna dijeljenja na Twitteru postala globalno popularna.

Dva dana nakon objave, 9. svibnja, grom iz vedra neba: oglasio se Valve! U svojoj poruci kažu: "TF2 zajednico, čujemo vas! I mi volimo ovu igru i znamo da je i vi volite. Vidimo koliko je čitava stvar postala velika i radimo na tome da popravimo stvari". I uistinu jesu.

Tijekom lipnja i srpnja objavljen je niz nadogradnji koje su riješile gotovo sve goruće propuste, te pomogle u identificiranju botova zbog čega se broj istih počeo smanjivati. Konačni udarac za varalice je stigao 19. kolovoza nakon što je igračima u partijama pristigla poruka da se serveri gase na pet minuta, što je bilo dovoljno za implementaciju nove verzije softvera koja je ponovnim pokretanjem servera podijelila banove tisućama korisničkih računa za koje se utvrdilo da su koristili botove.

Rezultat svega je dvostruko više igrača na serverima zbog čega je Team Fortress 2 ponovo jedna od najigranijih igara na Steamu. Prema izjavama onih koji igraju Team Fortress 2, varalice su postale rijetkost, a nadamo se da će se takvo stanje održati i nadalje, te da ukoliko se pojavi kakva nova rupa, Valveu neće trebati dvije godine da je pokrpaju.