Što će se dogoditi s HGK-om ako izaberu IT-evca za predsjednika?

Mnoge je iznenadila vijest da se poznati informatičar i angažirani poduzetnik, Dražen Oreščanin, prijavio na javni natječaj za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Pitali smo ga što mu je bio motiv za takvu odluku i kakve planove ima ukoliko ga izaberu

Aron Paulić petak, 1. listopada 2021. u 06:00

Osnivač tvrtke Poslovna inteligencija, Dražen Oreščanin, dugogodišnji je autor u časopisu Mreža, a široj javnosti postao je poznat po medijskim istupima i radu u udrugama. Prvo kao član Upravnog odbora CISEx-a (nezavisne udruge hrvatskih izvoznika softvera), a potom i kao jedan od osnivača i izvršni direktor inicijative Glas poduzetnika. Povod ovom razgovoru je njegova kandidatura za mjesto predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Koji je razlog tvoje kandidature?

Razvoj demokracije i građanskog društva u Hrvatskoj ovisi o razvoju neovisnih institucija kao što je HGK. Te institucije i ljudi koji ih vode moraju zaista biti neovisni o politici, te cijenjeni i ponajbolji stručnjaci u područjima kojima se te institucije bave. Smatram da HGK mora biti vođena od poduzetnika i za poduzetnike, a ne da bude mjesto za uhljebljivanje podobnih kadrova ili kako je jedan ministar izjavio ovih dana „produžena ruka Vlade“.

Kako se zapravo bira predsjednik HGK?

Bira se javnim natječajem, a kandidati trebaju zadovoljiti definirane kriterije.  Nakon toga slijedi razgovor s Upravnim odborom koji predlaže kandidate Skupštini koja većinom prisutnih glasova odabire Predsjednika. Skupštinu čine 93 člana koji su imenovani kao predstavnici županijskih komora i granskih i strukovnih udruženja.

Koje su strateške točke tvog programa rada Komore ako budeš izabran?

Tri su strateška cilja – depolitizacija i vraćanje ugleda HGK, dobrovoljno članstvo i povećanje kvalitete usluga i privlačenje novih članova. Na ta tri strateška cilja nadovezuje se dvanaest operativnih ciljeva koji uključuju optimizaciju i smanjenje troškova poslovanja, jačanje uloge granskih udruženja koja će imati vlastite budžete i jačanje suradnje s drugim poduzetničkim udrugama.

Ako ti budeš izabran i provedeš svoj program, da li Glas poduzetnika, udruga u kojoj si sada izvršni direktor, ima razloga i dalje postojati?

Naravno da ima. Takve udruge malih i srednjih poduzetnika postoje u svim vodećim svjetskim ekonomijama već desetljećima i imaju važnu ulogu u društvu, a možemo vidjeti po dosadašnjem radu i rezultatima da je UGP tu poziciju u hrvatskom društvu već zauzeo.

Koje bi, po tebi, bile glavne usluge koje bi HGK trebala pružati?

HGK bi trebala svojim članicama pružati usluge koje će im pomoći oko razvoja poslovanja, a za nove poduzetnike i početka poslovanja. Usluge bi se odnosile na pomoć kod širenja poslovanja na strana tržišta, pomoć i savjetodavne usluge vezane za razne birokratske barijere u poslovanju u Hrvatskoj, razne poslovne edukacije, podrška članicama u procesu digitalne transformacije, lobiranje i komunikacija s državom vezano za zakonodavstvo i druge gospodarske teme na koje država ima utjecaj.

Što će biti prvi potez ako budeš izabran, a što će ti biti ako ne budeš?

Ja osobno ću napustiti poziciju predsjednika uprave Poslovne inteligencije i izvršnog direktora UGP-a i posvetiti se radu u HGK profesionalno i 100%. Prvi potez će biti da ću zatražiti da sadašnji potpredsjednici koje je imenovao sadašnji ili prethodni predsjednik daju svoje mandate na raspolaganje, kako bih mogao složiti svoj tim za potrebne reforme. Naravno da u organizaciji poput HGK-a ne mogu sam raditi reforme i da trebam imati pouzdan i kvalitetan tim.

Ako ne budem izabran sigurno mi neće biti dosadno. Već sada znam da ću sljedeći vikend otići na Falkensteiner half distance triatlon u Zadru i nastaviti raditi sve što sam radio do sada u firmi i UGP-u.