Novi antennagate na pomolu? Neki vlasnici iPhonea XS žale se na loš prijem signala

Na Appleovom forumu i Redditu pojavila su se svjedočanstva ljudi koji na svojim novim iPhoneima imaju problema s lošom povezivošću s Wi-Fi i LTE mrežama

Sandro Vrbanus srijeda, 26. rujna 2018. u 19:40

Samo koji dan od puštanja u prodaju novoga modela, Apple je još jednom suočen s prigovorima nezadovoljnih kupaca, što podsjeća na sada već prastari skandal "antennagate" s iPhoneom 4. Nekolicina je korisnika iPhonea XS i XS Max, naime, svoja negativna iskustva podijelila na Appleovom forumu za pomoć korisnicima i na Redditu – a svi odreda navode kako je glavni problem loš prijem Wi-Fi i LTE signala.

Na mjestima gdje im iPhone 7 ili 8 rade normalno i hvataju signal bez problema XS se muči s održavanjem stabilnosti veze i općenito slabijim radom antena. Jedan je korisnik čak zamijenio uređaj kod Verizona smatrajući da je riječ o kvaru – no i drugi iPhone XS koji je tada dobio pokazao je iste probleme.

Da je zaista riječ o stvarnom problemu pojasnili su na portalu WiWavelength. Njihova je analiza podataka dobivenih službenim mjerenjima pokazala kako XS modeli zaista bilježe slabiji prijem s ugrađenim antenama, i da je malo toga što se po tom pitanju može učiniti. Stavljanje uređaja u izolacijsko kućište (ili promjena načina držanja) kao kod iPhonea 4 neće pomoći, a vrlo vjerojatno se antene ne mogu niti softverski "pojačati".

Pokažu li se slabije antene u praksi zaista kao velik problem, Apple bi, u teoriji, mogao povući uređaje i hardverski ih nadograditi – no malo je vjerojatno da će se to dogoditi. U svakom slučaju, prije donošenja konačnog zaključka bit će potrebno ova iskustva vlasnika novih iPhonea provjeriti na većem uzorku i u raznim uvjetima korištenja.