Ericssonov IndustryLab izvještaj predviđa transformaciju proizvodnje do 2030.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja

Bug.hr petak, 14. siječnja 2022. u 09:02

Izvještaj nazvan „Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji“, drugi u Ericssonovom nizu izdanja IndustryLab - Budućnost kompanija, također predviđa nove oblike tvornica poput proizvodnje kao usluge i privremene (pop-up) tvornice.

IndustryLab - Budućnost kompanija istražuje moguću budućnost svakodnevnog rada u kompanijama. Prvi izvještaj Budućnost kompanija „Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti“ izdan je u veljači 2021. Najnoviji izvještaj daje dubinski pogled u budućnost proizvodnje, obuhvaćajući uvide koji predstavljaju oko 145 milijuna zaposlenih u proizvodnji na 22 tržišta.

Prema provedenom istraživanju, većina proizvodnih poduzeća očekuje da će u razdoblju od deset godina biti barem 80 posto automatizirana, a mnoga očekuju barem dvostruki rast u upotrebi alata koje omogućuje ICT u narednih pet godina. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, video prepoznavanje, proširenu i virtualnu stvarnost, automatizirana vođena vozila (eng. automated guided vehicles (AGVs)) i egzoskelete. Kao vanjski pokrovi za tijelo, egzoskeleti mogu zaposlenicima u proizvodnji povećati snagu, preciznost i izdržljivost podrškom koju daju dijelovima tijela poput šaka, ruku ili čak kao odijela za cijelo tijelo.

Izvještaj pokazuje da najgori učinci globalne pandemije Covid-19 nisu utjecali na većinu proizvodnih poduzeća, a 69 posto ih izvještava o nepromijenjenom ili čak boljem financijskom poslovanju od početka lockdowna.

ICT proizvodni alati

Bez obzira na to, kao odgovor na žestoku globalnu konkurenciju i kontinuirani pritisak na povećanje produktivnosti i učinkovitosti, 8 od 10 proizvodnih poduzeća kaže da trenutno posluju s ciljem rezanja troškova. Kako bi se nosili s tim zahtjevnim okruženjem i omogućili zaposlenima u proizvodnji da budu pametniji, brži i sigurniji, proizvođači uvode ICT proizvodne alate. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, kobote (robote suradnike), video prepoznavanje, digitalne blizance, strojeve i vozila na daljinsko upravljanje. Sedam od 10 proizvodnih poduzeća izjavilo je da u narednih pet godina planira primijeniti pet ili više proizvodnih alata koje omogućuju napredne bežične mreže poput 5G.

Sebastian Elmgren, odgovoran za portfelj u području pametne proizvodnje u Ericssonu kaže: “Uzbudljivo je vidjeti kako se bežična povezanost razvija i postaje pomagač poduzećima u davanju napredne podrške sustavu, neposredno koristeći zaposlenicima na prvoj liniji u tvorničkoj hali, u rudniku i duž nabavnog lanca. Kao što navodi izvještaj, uz povećanu automatizaciju proizvođači će moći kreirati sigurnije i učinkovitije radne okoline, što smo također mogli vidjeti u našim tvornicama poput Ericssonovih 5G pametnih tvornica u SAD-u, Tallinnu i Nanjingu, koje su sve opremljene privatnim mrežama.”

Proizvođači koji trenutno koriste tri ili više proizvodnih alata koje omogućuje ICT tehnologija, u izvještaju definirani kao predvodnici u alatima, imali su značajno bolje financijske pokazatelje u odnosu na one koji uopće ne koriste alate.

Rowan Högman, voditelj istraživanja vezanih uz 5G i industriju i jedan od autora izvještaja, izjavio je: “Ugodno nas je iznenadilo što smo uočili da su predvodnici u alatima napredni u gotovo svakom pogledu, ne samo što su financijski uspješniji, nego imaju ukupno veće zadovoljstvo zaposlenika i vodeći su u aktivnostima koje se tiču održivosti.”

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi