Fluor za moćnije baterije e-vozila 

Novi elektrolit koji sadrži fluor utire put dugotrajnim baterijama visokih performansi

Mladen Smrekar ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u 09:48
Fluor štiti od karijesa i baterijama daje bolje performanse 📷 karlyukav
Fluor štiti od karijesa i baterijama daje bolje performanse karlyukav

Sastojak mnogih pasta za zube je natrijev fluorid, spoj fluora. Dodaje se za zaštitu zuba od karijesa. Ali spojevi koji sadrže fluor imaju i druge praktične namjene: znanstvenici Nacionalnog laboratorija Argonne američkog Ministarstva energetike (DOE) otkrili su fluoridni elektrolit koji bi mogao zaštititi bateriju sljedeće generacije od gubitka performansi.  

Plus i minus

Kemijski sastav nelitij-ionskih baterija nudi dvostruko ili više energije pohranjene u određenom volumenu ili težini u usporedbi s litij-ionskim. Problem je što njihova visoka gustoća energije brzo opada s ponavljanim punjenjem i pražnjenjem. 

Dizajn litij metalne baterije s elektrolitom koji sadrži fluorirani kation (atomska struktura u središtu). Područje “interface” predstavlja sloj s fluorom koji se formira na površini anode, kao i na površini katode 📷 Argonne National Laboratory
Dizajn litij metalne baterije s elektrolitom koji sadrži fluorirani kation (atomska struktura u središtu). Područje “interface” predstavlja sloj s fluorom koji se formira na površini anode, kao i na površini katode Argonne National Laboratory

Jedan od glavnih kandidata ima anodu izrađenu od metalnog litija umjesto grafita koji se inače koristi u litij-ionskim baterijama. Katoda je metalni oksid koji sadrži nikal, mangan i kobalt (NMC). Iako može isporučiti više nego dvostruko veću gustoću energije te izvanredne performanse brzo nestaju, za manje od sto ciklusa punjenja i pražnjenja.  

Promjena elektrolita

Rješenje je uključivalo promjenu elektrolita, tekućine kroz koju se litijevi ioni kreću između katode i anode kako bi ostvarili naboj i pražnjenje. Istraživači su otkrili novo otapalo fluora koje održava robustan zaštitni sloj tijekom stotina ciklusa. On povezuje fluoriranu pozitivno nabijenu komponentu s drugom, negativno nabijenom fluoriranom komponentom. 

Kationi fluora lijepe se i nakupljaju na površinama anode i katode prije bilo kakvog ciklusa naboja i pražnjenja 📷 Argonne National Laboratory
Kationi fluora lijepe se i nakupljaju na površinama anode i katode prije bilo kakvog ciklusa naboja i pražnjenja Argonne National Laboratory

Simulacije na ALCF-ovom superračunalu Theta  otkrile su da se kationi fluora lijepe i nakupljaju na površinama anode i katode prije bilo kakvog ciklusa naboja i pražnjenja. Zatim se tijekom ranih faza ciklusa formira elastični SEI sloj, bolji od onih na prethodnim elektrolitima. Elektronska mikroskopija visoke razlučivosti pokazala je da visoko zaštitni SEI sloj na anodi i katodi dovodi do stabilnog ciklusa.  

Tri glavne prednosti

Novi elektrolit ima mnoge prednosti: jeftin je jer se može napraviti s iznimno visokom čistoćom i prinosom u jednom jednostavnom koraku; ekološki je prihvatljiv jer koristi mnogo manje hlapljivog otapala; i sigurniji je jer nije zapaljiv. 

"Litij-metalne baterije s našim fluoriranim kationskim elektrolitom mogle bi potaknuti industriju električnih vozila, a korisnost ovog elektrolita nedvojbeno se proteže i na druge vrste naprednih baterijskih sustava izvan litij-ionskih", kažu znanstvenici Aragonnea koji su rezultate svog rada predstavili u časopisu Nature Communications.