Jednostavno i sigurno: mliječno staklo idealno je za kriptiranje slika lica

Svaki set mliječnog stakla proizvodi jedinstveni uzorak svjetla i tame koji je gotovo nemoguće duplicirati

Mladen Smrekar utorak, 1. ožujka 2022. u 10:10

Kineski, hongkonški i singapurski istraživači razvili su jednostavan, ali vrlo siguran optički kriptosustav za slike lica koristeći mliječno staklo. Predloženi sustav je brz, jeftin i jednostavan za integraciju s drugim sustavima, tvrde autori istraživanja predstavljenog na ArXiv.

Mrlje svjetla i tame

Novi sustav prenosi podatke o slici lica kroz mliječno staklo, što rezultira naizgled nasumično razbacanim mrljama svjetla i tame koje zatim kamera hvata kao tajnu poruku. Proces šifriranja je ekvivalentan ključevima dugim 17,2 milijarde bita, što je ogromna brojka čak i za kvantna računala, kažu istraživači.

Optička postavka za šifriranje
Optička postavka za šifriranje

Znanstvenici su na ideju došli nakon što su oko 12 godina radili na biološkoj slici, koja je često uključivala prevladavanje mrlja. To ih je navelo da se zapitaju mogu li se upotrijebiti tako vrlo komplicirani uzorci mrlja.

Kako bi dešifrirali ove tajne poruke, znanstvenici su trenirali neuronsku mrežu o tome kako bi trebao izgledati skup od 19.800 slika lica i kako su izgledale nakon što su poslane kroz zadani set mliječnog stakla. U preliminarnim eksperimentima otkrili su da neuronska mreža može dešifrirati šifrirane slike s više od 98 posto točnosti.

Dijagram toka predloženog kriptosustava za prepoznavanje lica
Dijagram toka predloženog kriptosustava za prepoznavanje lica

Jedinstveni uzorci

Svaki set mliječnog stakla proizvodi jedinstveni uzorak svjetla i tame koji je gotovo nemoguće duplicirati. Svaka neuronska mreža mora biti uvježbana s određenim skupom mliječnog stakla kako bi se dešifrirala.

U praksi bi se moglo zamisliti uređaj za hvatanje slike opremljen ovim optičkim kriptosustavom koji šalje šifrirane podatke poslužitelju opremljenom sustavom za dešifriranje neuronske mreže. Za svakog pošiljatelja, poslužitelj će trebati suprotnu neuronsku mrežu.

U budućnosti, ovaj optički kriptosustav mogao bi se u šifriranom prepoznavanju lica, ali i za druge namjene, poput šifriranog prepoznavanja otiska prsta, kažu istraživači.